ΕΛΛΑΔΑ

Ποιός φταίει για τη σημερινή κατάσταση στα Πανεπιστήμια;

Ποιός φταίει για τη σημερινή κατάσταση στα Πανεπιστήμια;

Ανοίγουμε το κεφάλαιο Πανεπιστήμια αναδεικνύοντας το μεγάλο «παραμύθι» πάνω στο οποίο στήνονται οι νόμοι για τα ΑΕΙ

Όποιο μέσο Έλληνα και να ρωτήσει κανείς για το επίπεδο των ελληνικών Πανεπιστημίων, θα απαντήσει στην καλύτερη περίπτωση ότι επίπεδο δεν υπάρχει. Μπορεί να ακούγεται ακραίο αλλά αυτή είναι η επικρατούσα αντίληψη της κοινωνίας..

Σκάνδαλα, διαφθορά, συναλλαγή είναι μερικές από τις λέξεις που έρχονται στο μυαλό καθενός σ'ένα παιχνίδι στο οποίο πρωταγωνιστούν Κυβερνήσεις, Καθηγητικά κατεστημένα και φοιτητές.

Για το ρόλο των κυβερνήσεων μπορεί να πει κανείς πολλά. Αποτυχημένες πολιτικές για την Παιδεία και συνεχής υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι τα βασικά αίτια παρακμής. Στόχος κάθε κυβέρνησης ήταν να κάνει τη δική της μεταρρύθμιση (Αρσένης, Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλος) προκειμένου να ελέγξει πλήρως το κομμάτι της «Παιδείας» στη χώρα και να διαλύσει τη δυναμική των φοιτητών.

Κυρίαρχος συντελεστής παρακμής πάντως μέσα στα Πανεπιστήμια, ήταν και παραμένουν αρκετά καθηγητικά κατεστημένα, που παρά την απαξίωση που υφίστανται καθημερινά τα ιδρύματα, ενδιαφέρονται μόνο να διατηρήσουν τα δικά τους συμφέροντα (και ενίοτε της γυναίκας, της κόρης, μέχρι και του γαμπρού τους...).

Αδιαμφισβήτητα, βασικό ρόλο στη διαχείριση των συσχετισμών ανάμεσα στις κάστες των Καθηγητών παίζει η κομματική προέλευση και τα όσα δεινά αυτή μεταφέρει μέσα στα αμφιθέατρα.

Από το κάδρο όμως, δε θα μπορούσαν να λείψουν ούτε οι φοιτητές, με τα όσα τους καταμαρτυρούν οι καθηγητές και η κοινή γνώμη να είναι πολλά. Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι πως οι φοιτητικές παρατάξεις, μπορεί να φταίνε για όλα τα κακά των Πανεπιστήμιων ενώ δε συμμετείχαν ούτε στην οικονομική διαχείριση, ούτε στα ερευνητικά προγράμματα και κυρίως από το 2007 ούτε καν στην ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών, μιας και το καθήκον αυτό είχε περάσει στο σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας παραμερίζοντας τις παρατάξεις...

Το παιχνίδι λοιπόν είναι πιο μεγάλο απ' ότι φαίνεται και το newsbomb.gr θα σας αποκαλύψει τις επόμενες μέρες γιατί «πρέπει» πάση θυσία να εκλεγούν Συμβούλια Διοίκησης με εξωτερικά μέλη αλλά και γιατί πρέπει να μην υπάρχει φοιτητική εκπροσώπηση, παρά το γεγονός ότι παντού στην Ευρώπη είναι θεσμοθετημένη.

Ανοίγουμε το κεφάλαιο Παιδεία και ετοιμαστείτε για σκληρές αλήθειες...