ΕΛΛΑΔΑ

Αιωρούμενα σωματίδια από σόμπες και τζάκια «πνίγουν» την Ξάνθη!

Αιωρούμενα σωματίδια από σόμπες και τζάκια «πνίγουν» την Ξάνθη!

Στου φουλ δουλεύουν τους τελευταίους μήνες σόμπες και τζάκια στην Π.Ε. Ξάνθης αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των αιρούμενων σωματιδίων στην Ξάνθη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής και την έξαρση των αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων των κατοίκων.

Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ στην Ξάνθη έχει τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης μετρητή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον διευθυντή του εργαστηρίου καθηγητή κ. Σπύρο Ραψομανίκη να επισημαίνει πως «ακόμα δεν έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία από τον μετρητή, είναι μακροχρόνιες οι μετρήσεις αυτές και θέλουν τεράστιες μελέτες. Έχουμε ήδη βρει ωστόσο ότι είναι αυξημένα τα σωματίδια αυτά αν και το θέμα είναι η χημική τους σύνθεση και το τι άλλο παράγεται λόγω της καύσης της βιομάζας».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει ο ίδιος τις επιπτώσεις των σωματιδίων αυτών στη δημόσια υγεία ξεκαθαρίζει πως «είναι δεδομένο ότι αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν φοβερή ζημιά στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα». Ήδη επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τόσο από τις σόμπες όσο και από τα τζάκια επιβαρύνεται δραματικά η δημόσια υγεία ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία να αναλάβει δράσεις.

Πηγή: thrakitoday.com