ΕΛΛΑΔΑ

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ

Με ανακοίνωση της Πέμπτης, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιβεβαιώνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος 8 επενδυτικών σχημάτων για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν με αίτηση ενδιαφέροντος εταιρείες από την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Τουρκία. Συγκεκριμένα, για την πρώτη φάση του διαγωνισμού απέστειλαν αιτήσεις η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» σε συνεργασία με την ελληνική Gek Terna , η γερμανική Invest Equity Partners, η ιαπωνική Mitsui & Co, η ολλανδική APM Terminals B.V., η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, η βρετανική P&O Steam Navigation Company (DP World) και η τουρκική Yilport Holding.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα καταθέσουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα 5 επενδυτικά σχήματα που εισέρχονται στη Β' φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.. Πρόκειται για τις APM Terminals, B.V., COSCO (Hong Kong) Group Limited, International Container Terminal Services, Inc, Ports America Group Holdings και Utilico Emerging Markets Limited.

Αυτές οι εταιρείες περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στο οποίο πρέπει να παρουσιάσουν τις απαιτούμενες οικονομικές προτάσεις τους. «Κατά τη Β' Φάση, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και τους σχετικούς όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αίτηση ενδιαφέροντος της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», η οποία, επιπλέον ενδιαφέρεται για την απόκτηση ποσοστού δύο ακόμα εταιρειών προς πώληση, σχετικών με τη μεταφορά. Πρόκειται για την Εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO).

«Αποστείλαμε αίτηση πρωταρχικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» στην Ελλάδα, Σεργκέι Γκαλαβίν. «Σε αυτό το στάδιο οι υποψήφιοι επιβεβαιώνουν την χρηματο-οικονομική βιωσιμότητά τους. Στη συνέχεια, ειδική επιτροπή θα αποφασίσει, αν ευσταθούν οι όροι της προσφοράς που τέθηκαν με την αίτηση». Σύμφωνα με το σχόλιο του ιδίου, σήμερα Παρασκευή, αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για ακόμα πέντε υποψήφιες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:
Επιθεωρητές Μεταλλείων: "Σταματήστε τις εργασίες στο Λάκκο Καρατζά"

H LeasePLan Hellas για 2η συνεχή χρονιά «έδωσε ζωή» στο Αισθητικό Δάσος του Υμηττού