ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Κίνδυνος για μπλάκ-άουτ σήμερα σε όλη τη χώρα

ΔΕΗ: Κίνδυνος για μπλάκ-άουτ σήμερα σε όλη τη χώρα

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Από τα μεσάνυχτα ξεκινούν κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, με συγκεντρώσεις εργαζομένων στις μονάδες όλης της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ενώ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο για την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 μμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Δείτε που θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις:

Σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ξεκινούν με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αμύνταιου σήμερα στις 8 το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκης Μάστορας, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή σήμερα το απόγευμα, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

«Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία», προσθέτει ο κ. Μάστορας.

Η Ομοσπονδία που ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης έχει προγραμματίσει κυλιόμενες περικοπές στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχές κατεβάζοντας τις ασφάλειες στις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της χώρας στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευθεί στα ύψη.

«Θύματα» των κινητοποιήσεων αναμένεται να πέσουν πολλοί καταναλωτές και επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, την ίδια ώρα που αναμένεται να είναι ισχυρό και το πλήγμα για τον τουρισμό, με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και τους καταστηματάρχες να κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές.

Με επιστράτευση ενδέχεται να απαντήσει η κυβέρνηση στη ΓΕΝΟΠ, σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές αποφασίσουν να κατεβάσουν τους διακόπτες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «σαμποτάζ κατά του κράτους» και ανέφερε στο ΣΚΑΙ:

«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους (σ.σ το μπλακ άουτ)... 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό.»

Διαβάστε επίσης:

Μπλάκ άουτ: Κατεβάζουν διακόπτες το βράδυ της Τετάρτης;

«Τρόμος» στην κυβέρνηση - Κίνδυνος για μπλακ άουτ εν μέσω καλοκαιριού

Μητροπολίτης Κοζάνης προς Σαμαρά: Κάντε διάλογο για την «μικρή ΔΕΗ»

Βούλτεψη για ΓΕΝΟΠ: Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα