ΕΛΛΑΔΑ

«Ανοχύρωτα» δάση... Στο «έλεος» των πυρκαγιών

«Ανοχύρωτα» δάση... Στο «έλεος» των πυρκαγιών
Βρισκόμαστε στα μέσα καλοκαιριού, δύο μήνες...

Βρισκόμαστε στα μέσα καλοκαιριού, δύο μήνες και πέντε ημέρες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2011 και τα χρήματα για την πυροπροστασία έχουν μεν εγκριθεί από την κυβέρνηση, αλλά ακόμη δεν έχουν δοθεί στους δήμους και στα δασαρχεία, λόγω οικονομικής κρίσης.

Τα δάση της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι και οι δασολόγοι, είναι «ανοχύρωτα».

Η ολιγωρία αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω των πολλών βροχοπτώσεων φέτος, έχει αυξηθεί η βλάστηση έχει μετατρέψει τα δάση σε «βραδυφλεγείς βόμβες», αφού δεν έχουν γίνει καθαρισμοί, στελέχωση πυροφυλακιών και διάνοιξη δρόμων.

Όπως λένε μάλιστα οι δήμαρχοι ακόμη και σήμερα να δοθούν τα κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος Αυγούστου.

Σοβαρές ελλείψεις και στη μάχη με τις φλόγες

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν γι ακόμη μία χρονιά και στα μέσα της κατάσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 4.215 κενά στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος, (δηλαδή 730 πυροσβέστες λιγότεροι από πέρυσι λόγω συνταξιοδότησης), τρία καναντέρ από τα 21 συνολικά (εκ των οποίων τα 14 είναι παλιά), είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης, όπως καθηλωμένα είναι και τα 5 ελικόπτερα της πυροσβεστικής λόγω μη συντήρησης (μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση των πυρκαγιών, αλλά και για κατάσβεση τα δύο σούπερ πούμα με την τοποθέτηση κάδου), ενώ εκτός μάχης βρίσκεται περίπου το 10 τοις εκατό των 1.685 συνολικά πυροσβεστικών οχημάτων λόγω μηχανικής βλάβης.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με την συντήρηση του “στόλου” των πυροσβεστικών οχημάτων. Τα λάστιχα στα περισσότερα οχήματα είναι φθαρμένα, αφού η πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί λάστιχα εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πυροσβέστες που μεταβαίνουν στα συμβάντα !