ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται ο «πόλεμος» Ραγκούση – ταξιτζήδων

Μαίνεται ο «πόλεμος» Ραγκούση – ταξιτζήδων

Οι αυτοκινητιστές απέκλεισαν τη λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα...

Αποκλεισμοί εθνικών οδών, «μπλόκα» σε λιμάνια και αεροδρόμια, η Ελλάδα κομμένη στα δύο και ταλαιπωρημένοι τουρίστες να κουβαλούν τις βαλίτσες τους μέσα στο λιοπύρι. Εικόνες ντροπής και διεθνές ρεζιλίκι για τη χώρα μας που έχει καταστεί εδώ και μισό μήνα έρμαιο στις ορέξεις των ταξιτζήδων.

Οι σχέσεις των ιδιοκτητών ταξί με την κυβέρνηση έχουν οδηγηθεί στα άκρα, μετά και την χθεσινοβραδινή άκαρπη συνάντηση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους.

Σήμερα οι ταξιτζήδες θα μεταβούν στο υπουργείο Μεταφορών, όπου σχεδιάζουν να καθίσουν για 48ώρες.

Επίσης σήμερα ο υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης θα παραστεί στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να εξηγήσει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Αν και χθες το βράδυ οι αυτοκινητιστές έδειξαν να «βάζουν νερό στο κρασί τους», καθώς απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας «διάλογο χωρίς σκοπιμότητες» με την κυβέρνηση, υπάρχουν ακόμα φωνές που επιμένουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το σίγουρο είναι πως οι σχέσεις κυβέρνησης - αυτοκινητιστών είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω.

Επεισόδια στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίστηκαν χθες στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν σε αποκλεισμό του αεροδρομίου, ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο προκειμένου να ανοίξουν το μπλόκο. Στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων οι ταξιτζήδες αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών. Τρομοκρατημένοι οι τουρίστες έβγαιναν από το αεροδρόμιο και έτρεχαν με τις αποσκευές τους για να προστατευθούν.

Έκοψαν στα δύο τη Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν τη νέα εθνική οδό στο ύψος των διοδίων του Ρίου αλλά και τη Γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να αναγκάζονται να περνούν στο Αντίρριο με φέρι-μποτ. Ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματισθεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου.

«Μπλόκα» σε όλη τη χώρα

Στην Κέρκυρα οι ταξιτζήδες απέκλεισαν το λιμάνι για να μην περάσουν τα λεωφορεία να πάρουν τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο. Στη Θεσσαλονίκη οι ιδιοκτήτες ταξί έκαναν πεζή πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σάμο κατέλαβαν την εφορία και λεηλάτησαν το γραφείο του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογες εικόνες και στα Ιωάννινα με τους ταξιτζήδες να μπαίνουν στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου και Μ. Παντούλα λεηλατώντας υπολογιστές και έπιπλα. Στην Καλαμάτα κατέλαβαν τη εφορία, ενώ σήμερα προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την περιφέρεια στην Τρίπολη.

Δικογραφίες και αφαίρεση αδειών

Ο μεγαλύτερος αριθμός δικογραφιών κατά την μεταπολιτευτική περίοδο σχηματίστηκε για τους ιδιοκτήτες ταξί. Συγκεκριμένα έχουν σχηματιστεί 82 δικογραφίες με εμπλεκόμενους 6500 αυτοκινητιστές.
Το υπουργείο Υποδομών έστειλε εγκύκλιο στους περιφερειάρχες για την εφαρμογή του νόμου περί παρακώλυσης των συγκοινωνιών, που προβλέπει, εκτός από τις ποινικές διώξεις και την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για ένα χρόνο.

Π. Γερουλάνος: «Η κοινωνία γυρνάει την πλάτη στους ταξιτζήδες»

Ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα αλλά «με κάθε ακραία κινητοποίηση αυτό που καταφέρνουν οι ιδιοκτήτες ταξί είναι να τους γυρνάει την πλάτη η κοινωνία».

Χρ. Παπουτσής: "Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την Ελλάδα να λειτουργήσει"

Έκκληση εκ μέρους της κυβέρνησης απηύθυνε ο Χρ. Παπουτσής προκειμένου να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος για ένα θέμα καθοριστικής σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας.
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει αεροδρόμια και λιμάνια, και να εμποδίζει την Ελλάδα να λειτουργήσει», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οικονομική δυσλειτουργία για τη χώρα».

Η. Μόσιαλος: «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση»

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Η. Μόσιαλος τόνισε πως η κυβέρνηση θα σκληρύνει την στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες ταξί. «Δεν πρέπει να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Στείλαμε σαφές μήνυμα στην ομοσπονδία και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.