ΚΟΣΜΟΣ

Όταν οι ΗΠΑ βυθίστηκαν στο σκοτάδι - Παροξυσμός για την έκλειψη ηλίου

Όταν οι ΗΠΑ βυθίστηκαν στο σκοτάδι - Παροξυσμός για την έκλειψη ηλίου

Εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στον ουρανό, παρακολουθώντας με δέος μέσω προστατευτικών γυαλιών, τηλεσκοπίων και φωτογραφικών μηχανών χθες την ολική έκλειψη του Ηλίου, ορατή κατά πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, από τις όχθες του Ειρηνικού έως αυτές του Ατλαντικού.

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ - ΔΕΙΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, άρχισε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και κατέληξε στον Ατλαντικό. Συνολικά πέρασε πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από την πολιτεία Όρεγκον, η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον κόσμο και μειώνοντας τη θερμοκρασία σε μια σειρά πόλεων κατά μήκος μια στενής λωρίδας έως τη Νότια Καρολίνα, για δύο λεπτά τη φορά. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από τον Λευκό Οίκο για να παρακολουθήσει την έκλειψη.

«Είναι πολύ πιό έντονη από ό,τι περίμενα», είπε ο Ρόμπερτ Σαράζιν Μπλέικ, 40, τραγουδιστής από το Μπέλινγχαμ στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, αφού η έκλειψη πέρασε από το Σέρινταν στην Όρεγκον. «Ξαφνικά, βρίσκεσαι σε εντελώς άλλο κόσμο. Είναι σαν να αιωρείσαι πάνω από τη Γή ή να σκάβεις υπόγεια σαν ασβός», πρόσθεσε.

Η έκλειψη ξεκίνησε στις 18.45 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη. Έξω από την συγκεκριμένη τροχιά, κάτοικοι άλλων πολιτειών είδαν την μερική έκλειψη του Ηλίου.

Η στιγμή που η Σελήνη κρύβει τον ήλιο

Η επόμενη ολική έκλειψη του Ηλίου ορατή στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, ξεκινώντας από το Μεξικό, διασχίζοντας τις νοτιοανατολικές πολιτείες και καταλήγοντας στις βορειοανατολικές στις 8 Απριλίου.

«Ήταν συγκινητικό, ήταν υπέροχο, και θα ήθελα να μπορέσω να το ξανακάνω», είπε ο Στόρμι Σρίβς, 57, που εργάζεται σε χώρο επεξεργασίας ψαριών και ζει στο Ντίπο Μπέι της Όρεγκον, «το ξέρω όμως ότι δεν θα ξαναδώ κάτι σαν κι' αυτό ξανά, οπότε χαίρομαι που πήρα άδεια από τη δουλειά μου για να το ζήσω».

Μερικές πόλεις στο μονοπάτι της έκλειψης έστησαν δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ στο στάδιο του πανεπιστημίου Southern Illinois στο Κάρμποντεϊλ, είχαν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια για τις 15.000 θέσεις.

Για εκατομμύρια άλλους έξω από το μονοπάτι της ολικής έκλειψης, που είδαν την μερική έκλειψη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε ανοιχτούς χώρους για να την παρακολουθήσει, όπως στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ φωτογραφήθηκε σε ένα μπαλκόνι του Λευκού Οίκου να κυττά τον Ήλιο αρχικά χωρίς γυαλιά ενώ ένας βοηθός του του φώναξε, «Μην κοιτάτε!», λόγω του κινδύνου βλάβης στα μάτια. Κατόπιν ο Τραμπ, η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιός τους Μπάρον φόρεσαν γυαλιά.

Ο χαρτογράφος Μάικλ Ζάιλερ, ο οποίος έχει ιστότοπο με εκλείψεις (greatamericaneclipse) και έχει δει συνολικά εννιά ολικές εκλείψεις στον κόσμο, ενώ παρακολούθησε και τη χθεσινή, υπολόγισε ότι μέχρι και 7,4 εκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν στο μονοπάτι της έκλειψης για να την παρακολουθήσουν.

Στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter, η Σελήνη «τρόλλαρε» τον ήλιο. «ΧΑ ΧΑ ΧΑ μπλόκαρα τον Ήλιο!» έγραψε στον λογαριασμό της ο NASA Moon, που δημιουργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος.

«Ανοίχτε δρόμο στο Φεγγάρι», έλεγε μετά, με μια φωτογραφία που εδειχνε ότι η Σελήνη είχε καλύψει τον λογαριασμό Twitter του... 'Ηλιου (NASA Sun & Space). Σε απάντηση, ο "Ήλιος" έγραψε: "ΣυΓΓΝΩμη;;;"

Δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Twitter έκαναν "λάικ" στη στιχομυθία.

Σχετικές ειδήσεις