ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνος αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη - Ανακαλύφθηκε την τελευταία στιγμή (vid)

Επικίνδυνος αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη - Ανακαλύφθηκε την τελευταία στιγμή (vid)
NASA

«Καταστροφέας πόλεων». Έτσι ονόμασαν οι επιστήμονες το νέο αστεροειδή με το όνομα «2019 OK», ο οποίος «πέταξε» το πρωί της Πέμπτης (25/7) σε απόσταση 71.880 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης

Ο αστεροειδής, εικάζεται ότι κινείται με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τη NASA, ο «2019 OK», είναι 2 φορές πιο ψηλός από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και 2,7 φορές ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη.

Ο βράχος με διάμετρο μεταξύ 57 και 130 μέτρων, ήταν αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει ολόκληρη πόλη, σύμφωνα το Jet Propulsion Laboratory της NASA.

​«Είναι ένας αστεροειδής, φονέας των πόλεων. Επειδή είναι τόσο μικρός, είναι απίστευτα δύσκολο να τον διακρίνεις παρά μόνο το τελευταίο λεπτό», δήλωσε στη Sydney Morning Herald ο Μάικλ Μπράουν, καθηγητής στη σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Μονάς.

Ο αστεροειδής «2019 ΟΚ» ήταν ο μεγαλύτερος βράχος που έχει πλησιάσει τόσο κοντά στη Γη εδώ και χρόνια.

​Ο διαστημικός βράχος ανήκει στην ομάδα αστεροειδών του Απόλλωνα. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη από το Παρατηρητήριο SONEAR, στην Βραζιλία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ με διάμετρο 17 μέτρων είχε εκραγεί πάνω από τη Ρωσία, τραυματίζοντας πάνω από 1.000 άτομα με το ωστικό του κύμα.

Η ΝASA εκτίμησε ότι ο αδέσποτος βράχος με μάζα 7.000 - 10.000 τόνους, ανέπτυξε ταχύτητα 54.000 χιλιόμετρων την ώρα.

Η έκρηξη ψηλά στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται ότι απελευθέρωσε ενέργεια έως και 500 κιλοτόνων ΤΝΤ, όσο ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο.

Από τους σχεδόν 10.000 αστεροειδείς που έχουν βρεθεί ως σήμερα σχετικά κοντά στη Γη, περίπου 5.200 εκτιμάται ότι ανήκουν στην ομάδα του Απόλλωνα.

Όπως συμβαίνει και με άλλες ομάδες αστεροειδών, τα σώματα της οικογένειας του Απόλλωνα πιστεύεται ότι βρίσκονταν αρχικά στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.