ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο

Στους 13 έχουν φθάσει ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντιπάλους της στρατιωτικής ηγεσίας που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

Οι ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να ανησυχεί για την κατάσταση που επικρατεί, κάλεσαν τους αιγύπτιους στρατηγούς να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αστυνομικοί και στρατιώτες κάνοντας χρήση ροπάλων και δακρυγόνων, απομάκρυναν τη νύχτα από την πλατεία Ταχρίρ τους διαδηλωτές που τους λιθοβολούσαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία το πρωί καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποσυρθεί πίσω από τα οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο.

Για «υπέρμετρη» χρήση βίας έκανε λόγο κατά των διαδηλωτών που αύξησε το χάσμα ανάμεσα στους Αιγύπτιους για το ρόλο του στρατού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος καταδίκασε το γεγονός.

Τη «βαθιά ανησυχία» της για τη βία εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, καλώντας με τη σειρά της τις δυνάμεις ασφαλείας «να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων».

Σύμφωνα με πηγή του στρατού, 164 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Παρασκευή, ενώ πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι ένας 26χρονος πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκιση 123 ανθρώπων με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, την πυρπόληση κυβερνητικών κτιρίων και το λιθοβολισμό αστυνομικών και στρατιωτών. Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους 53 διαδηλωτές.