ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν θα επιτρέψουμε σύγκρουση Τουρκίας και Συρίας - Ποιες περιοχές ελέγχει ο Άσαντ

Ρωσία: Δεν θα επιτρέψουμε σύγκρουση Τουρκίας και Συρίας - Ποιες περιοχές ελέγχει ο Άσαντ
AP

Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Αποχωρούν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και οι διεθνείς ΜΚΟ

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.

«Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

SS.jpg
Αποχωρούν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και οι διεθνείς ΜΚΟAP

Παράλληλα, οι κουρδικές Αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν τη διακοπή των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών ΜΚΟ και την αποχώρηση υπαλλήλων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες.

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της (τουρκικής) επίθεσης, με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακοπή των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών οργανώσεων και την αποχώρηση υπαλλήλων τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός μέσα στο κελί του διαβόητος παιδεραστής - Τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε αυτές τις 15 εφαρμογές στο κινητό, διαγράψτε τες αμέσως!