ΚΟΣΜΟΣ

Τα γυρίζει τώρα... ο Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως

Τα γυρίζει τώρα... ο Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως
Ωραιότατη η κωλοτούμπα!
ASSOCIATED PRESS

Στροφή 180 μοιρών κάνει ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ λέγοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως ενώ αναμένει αυτό να γίνει και από την ελληνική πλευρά.

«Σίγουρα θα συνεχίσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, κεφάλαιά της σχετίζονται και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δουλεύουμε με επιτυχία πάνω στις ενστάσεις που πρόβαλε η ελληνική πλευρά αλλά και στις δικές μας σημειώσεις», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε:

«Αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά να κάνει κάποια βήματα, όπως η αντικατάσταση των πινακίδων στους δρόμους. Η πρόθεση είναι να στείλουμε ένα αναμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως καθώς μας προσφέρει μια στρατηγική σχέση, έναν νέο φίλο και πολλές προοπτικές».

Σημειώνεται πως χτες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, είχε πει πως το «όχι» των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως τα Σκόπια δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε κίνητρο για τη χώρα του, αλλά και την Αλβανία, να συνεχίσουν στο σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπογράμμισε δε, πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του αλλά και γενικά τα δυτικά Βαλκάνια. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Πρεσπών: Ο Ζάεφ την καταγγέλλει και η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα