ΚΟΣΜΟΣ

Οι «επιστημονικές» ατάκες των διασήμων το 2011

Οι «επιστημονικές» ατάκες των διασήμων το 2011

Η λίστα με τις διασημότητες που με δηλώσεις τους «κακοποίησαν την επιστήμη» το 2011 δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα «Λογική για την Επιστήμη» (SAS).

Στην κορυφή βρίσκονται τρεις γυναίκες: η σταρ των ριάλιτι σόου Νικόλ Πολίτσι, η τραγουδίστρια και συνθέτρια Σούζι Κουάτρο και η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, Μισέλ Μπάκμαν. Αφορμή, οι απόψεις τους για το γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή, τους κινδύνους που κρύβουν τα αντικαρκινικά εμβόλια και τα οφέλη του κλύσματος.

«Παλαιότερα είχα συχνά πονόλαιμο και μία από τις αδελφές μου είπε πως όλες οι αρρώστιες ξεκινούν από το παχύ έντερο. Άρχισα να κάνω καθημερινά κλύσματα με μια σκόνη καθαρισμού και φρέσκο χυμό και είδα τεράστια διαφορά», είχε δηλώσει η Σούζι Κουάτρο στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ.

Η Ρεπουμπλικανή Μισέλ Μπάκμαν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε ότι ένα κορίτσι από τη Φλόριντα εμφάνισε «διανοητική καθυστέρηση» επειδή έκανε εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η λίστα αναφέρει και μια παράδοξη δήλωση της Νικόλ Πολίτσι: «Δεν μ' αρέσει η παραλία. Μισώ τους καρχαρίες και το νερό είναι γεμάτο με σπέρμα φάλαινας. Για αυτό οι ωκεανοί είναι αλμυροί», είχε πει η τηλεπερσόνα.

Άλλη μια ψευδοεπιστημονική άποψη μετέφερε ο Κριστιάν Λουμπουτέν, ο Γάλλος σχεδιαστής παπουτσιών, που την άκουσε, όπως είπε, από μια γυναίκα καλεσμένη σε πάρτι: «Είπε ότι το ερωτικό στοιχείο στα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι η καμάρα του ποδιού, γιατί αυτή είναι η θέση που παίρνει το γυναικείο πόδι κατά τη διάρκεια του οργασμού. Για αυτό φορώντας τακούνια μπαίνεις σε μια ενδεχόμενη κατάσταση οργασμού», υποστήριξε ο σχεδιαστής.

Η ομάδα SAS επισημαίνει ότι, πέρα από το αστείο του πράγματος, ο στόχος της είναι σοβαρός: να φροντίσει ώστε οι ψευδοεπιστημονικές απόψεις να μην γίνονται αποδεκτές ως αλήθεια.

Φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις επιστημόνων από διάφορους τομείς, για να αποκαταστήσουν την επιστημονική αλήθεια, καθώς οι απόψεις των «διασήμων» αναμεταδίδονται ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να δυσκολεύονται να πείσουν το κοινό ότι δεν ευσταθούν.