ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Ξεκληρίστηκε 9μελής οικογένεια – Μητέρα βρέθηκε νεκρή αγκαλιά με τα παιδιά της

Σεισμός Αλβανία: Ξεκληρίστηκε 9μελής οικογένεια – Μητέρα βρέθηκε νεκρή αγκαλιά με τα παιδιά της
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Σεισμός Αλβανία: Ραγίζουν καρδιές οι ανθρώπινες ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Απεσταλμένη του τηλεοπτικού σταθμού Star περιέγραψε καρέ-καρέ τη μάχη που έδωσαν οι διασώστες για να απεγκλωβίσουν μία 9μελή οικογένεια από τα συντρίμμια στην Κνέτα του Δυρραχίου.

Τελικά, εντόπισαν νεκρή τη μητέρα αγκαλιά με τα δίδυμα παιδιά της και την 12χρονη κόρη της στο κρεβάτι. Μοναδικός επιζών είναι ο 17χρονος γιος της άτυχης γυναίκας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το ρεπορτάζ του Star:

Στους 47 οι νεκροί, θρίλερ με τους εγκλωβισμένους

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, που για δεύτερη ημέρα δίνουν μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας οι νεκροί ανέρχονται σε 47.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί στο τετραώροφο κτήριο που κατέρρευσε, από τα συνολικά 5 άτομα που αναζητούνταν από χθες.

Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί 8 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα.

Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. Έτσι, η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων 7 άτομα.

Δείτε τον χάρτη του ισχυρού μετασεισμού στη gallery που ακολουθεί:

Θρήνος και απόγνωση στα χαλάσματα

Οι μετασεισμικές δονήσεις έχουν ξεπέρασαν τις 600 και προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτήρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σήμερα τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Ο 34χρονος Kelment Cupi, ήταν εγκλωβισμένος για περίπου 16 ώρες στο Θουμάνι. Οι διασώστες τον εντόπισαν ζωντανό και συνολικά τέσσερις ομάδες επιχειρούσαν για να μπορέσουν να τον σώσουν.

Δυστυχώς, όμως, ο άνδρας δεν κατάφερε να επιβιώσει. Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο TvKlan, λίγη ώρα πριν ξεψυχήσει είχε ζητήσει από τους διασώστες να του δώσουν κάτι να φάει.

«Πολέμησε 16 ώρες. Επιχειρούσαμε για τον απεγκλωβισμό του για τουλάχιστον 5 ώρες», σημείωσε μέλος των σωστικών συνεργείων, που τόνισε ότι «δεν μπορούσε να γίνει τίποτα».

Μία 30χρονη μητέρα, απεγκλωβίστηκε το βράδυ της Τρίτης ζωντανή από τα ερείπια, ωστόσο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρό το κοριτσάκι της.

«Καλύτερα να είχα πεθάνει εγώ»

Ο 52χρονος Haxhi Kabili κατάφερε να σωθεί, αλλά αγνοεί την τύχη της 21χρονης κόρης του.

«Κατάφερα να σώσω τη γυναίκα και το ένα μου παιδί, αλλά όχι την κόρη μου», λέει.

Ο άνδρας κάνει έκκληση στις Αρχές να εντοπίσουν το παιδί του και δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει πεθάνει ο ίδιος, από το να έχει χάσει η 21χρονη τη ζωή της.

«Καλύτερα να είχα πεθάνει εγώ, παρά να πεθάνει η Aderina».

«Πώς θα συνεχίσω να ζω;»

Ο αστυνομικός Ajet Peci βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας του στο Δυρράχιο. Έχασε, όμως, τις δύο ενήλικες κόρες του ενώ η σύζυγός του αγνοείται ακόμα.

«Πώς θα συνεχίσω να ζω;» διερωτάται ο ίδιος, μιλώντας στο Associated Press.

«Δεν ξέρω πώς βγήκα ζωντανός… Μακάρι να είχα μείνει μαζί τους», είπε ο αστυνομικός, κλαίγοντας με λυγμούς.

Στην πολυκατοικία ζούσαν μόλις τέσσερις ή πέντε οικογένειες, καθώς το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες κάποιων διαμερισμάτων είχαν εγκαταλείψει την περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρες διπλές εκλογές: Όλα τα σενάρια - Ποιον και γιατί συμφέρουν

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Κλειδώνουν» τα ποσά - Ποιοι θα το πάρουν φέτος

Σχετικές ειδήσεις