ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά στο προσκήνιο η γρίπη των πτηνών

Ξανά στο προσκήνιο η γρίπη των πτηνών

Έκκληση στους πολίτες της Νότιας Κίνας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, πραγματοποιούν οι υγειονομικές αρχές της Σεντζέν αφού ένα ιδιαίτερο κλίμα ανησυχίας έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες λόγω του θανατηφόρου κρούσματος της γρίπης των πτηνών στη χώρα.


Συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών επιβεβαίωσε ότι το θύμα είχε έρθει σε επαφή με πουλερικά, ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο ο 39χρονος οδηγός λεωφορείου μολύνθηκε από τον ιό Η5Ν1.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι πολίτες της Σεντζέν δεν πρέπει να πανικοβάλλονται», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κέντρου.
Για προληπτικούς λόγους οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν προσωρινό εμπάργκο στις εισαγωγές ζωντανών πουλερικών.

Η Κίνα θεωρείται ως μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο κίνδυνο επιδημίας της γρίπης των πτηνών εξαιτίας του γεγονότος ότι στη χώρα εκτρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός πουλερικών στον κόσμο και στις αγροτικές περιοχές οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με αυτά.

Παρατηρώντας τη χρονική εμφάνιση του ιού Η5Ν1 των πουλερικών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας διαπιστώνεται ότι εμφανίστηκε το έτος 2003.

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού

Η παρουσία του χωρίς αμφιβολία συνιστά ένα συνεχή κίνδυνο για έναρξη πανδημίας Γρίπης, κατόπιν μετάλλαξης του ιού και δημιουργίας ενός καινούργιου ιού για τον οποίο δεν υπάρχει καθόλου ανοσία στον πληθυσμό.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών

Τα μολυσμένα πτηνά αποβάλουν τον ιό στο σάλιο, στις ρινικές τους εκκρίσεις αλλά και στα περιττώματα.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή των πτηνών με τις μολυσμένες εκκρίσεις ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις για το λόγο αυτό όπως προαναφέρθηκε πιο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που κατοικούν κυρίως σε αγροτικές περιοχές όπου οι επαφή με τα πουλερικά ενδεχομένως είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα τα οποία θα ήταν ικανά να προκαλέσουν ανησυχία είναι η απάθεια, η ανορεξία, ο υψηλός πυρετός σε συνδυασμό με βήχα και δύσπνοια, αλλά και ο πονοκέφαλος και η διάρροια.

Αυτό το οποίο πραγματικά σοκάρει είναι το γεγονός πως μπορεί να προκληθεί ξαφνικά θανατηφόρα εξέλιξη χωρίς να εκδηλωθούν καν τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει από τους ιούς της γρίπης των πτηνών

Σε περιπτώσεις επιδημίας σε κατοικίδια πουλερικά (κότες, πάπιες, γαλοπούλες), υπάρχει πιθανότητα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα άρρωστα πουλερικά ή με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις που περιέχουν τον ιό να προσβληθούν.

Κορυφώνεται ο φόβος απέναντι στον ιό αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο καταπολέμησής του

Ποια είναι τα μέτρα ελέγχου της νόσου

Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η άμεση θανάτωση των προσβεβλημένων πτηνών καθώς και η κατάλληλη απομάκρυνση των πτωμάτων. Επίσης χρειάζεται όσα πτηνοτροφεία βρέθηκαν να έχουν μολυσμένα πουλερικά να εισέλθουν σε κατάσταση καραντίνας καινα απολυμανθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποια πανδημία στον πλανήτη. Το αν θα οφείλεται στον υπότυπο Η5Ν1 και πότε θα γίνει αυτό, κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει.

Καθοριστικής σημασίας λοιπόν είναι η προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο αυτό, υπαγορεύοντας την πρόληψη η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, την έγκαιρη διάγνωση, τον έλεγχο κατά τις μετακινήσεις και φυσικά την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών.