ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Προθεσμία 48 ωρών ζήτησε ο Χαφτάρ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Προθεσμία 48 ωρών ζήτησε ο Χαφτάρ

Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για να συζητήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη Μόσχα με τους αρχηγούς των φυλών που στηρίζουν το Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), πριν από την υπογραφή του εγγράφου, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ ήταν θετικός για το τελικό κείμενο αλλά ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει το έγγραφο με τους αρχηγούς των φυλών που στηρίζουν τον ΛΕΣ» τονίζει το ρωσικό υπουργείο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται ότι το ΥΠΕΞ της Ρωσίας θα συνεχίσει να εργάζεται για να συνεχιστεί η «δουλειά που έγινε στη ρωσική πρωτεύουσα».

«Τα εσωτερικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Λιβύη απαιτούν διεξοδική δουλειά για να ληφθούν ισορροπημένες αποφάσεις αμοιβαία αποδεκτές για τις διαφορετικές πλευρές» τονίζει το υπουργείο, και συμπληρώνει:

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι διαφορετικές πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κυριαρχία, ανεξαρτησία, ενότητα αλλά και εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Μάλιστα, και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν έτοιμες, όπως τονίζει το ρωσικό πρακτορείο, να πολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία.

Ερντογάν για Χαφτάρ: Θα του δώσουμε ένα μάθημα στη Λιβύη

«Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Λιβύη που έγιναν χθες στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ», εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης και του λαού. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποχώρηση του στρατηγού Χαφτάρ από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Μόσχα.

Γιατί αποχώρησε ο Χαλίφα Χαφτάρ

Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να προσπάθησαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην Λιβύη ωστόσο ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, άφησε τον Αλ Σάρατζ μόνο του και η διαφαινόμενη εκεχειρία έπεσε στο κενό πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Οι Χαλίφα Χαφτάρ και Αλ Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Παρ’ ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζουζέπε Κόντε, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει και πιστεύει πως σύντομα θα υπογραφεί η (μόνιμη) κατάπαυση του πυρός μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε την υπογραφή εκεχειρίας, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πλέον πιθανό.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά ΜΜΕ, το κλίμα στην διάσκεψη ήταν τεταμένο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χωριστά καθώς κανείς, ούτε ο Σάρατζ ούτε ο Χαλίφα Χαφτάρ ήθελαν να ιδωθούν. Τα πράγματα φαίνεται να πήραν άσχημη τροπή όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ αισθάνθηκε πως πιέζεται περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η θέση του. Άλλωστε ο στρατός του έχει ξεκάθαρο στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Λιβύη και βρίσκεται ήδη σε προάστια της Τρίπολης, ενώ ο Σάρατζ έχει εγκλωβιστεί στην πρωτεύουσα. Αρχικά ζήτησε μεγαλύτερη προθεσμία, αλλά στο τέλος αποχώρησε.

Ο λόγος για ο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως εντοπίζεται στον άνθρωπο που ήθελε να αποκομίσει και τα περισσότερα οφέλη και να εμφανιστεί στην διεθνή κοινότητα ως ειρηνοποιός. Ο Ταγίπ Ερντογάνλέγεται πως ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από την Τρίπολη κάτι το οποίο έθετε τον Λίβυο στρατηγό ουσιαστικά σε υποχώρηση. Για άλλη μία φορά ο Χαλίφα Χαφτάρ σύμφωνα με τις πληροφορίες τάχθηκε κατά της Τουρκίας εγκαλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά της Λιβύης.

«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χάφταρ.

Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει και δήλωση που αποδίδεται στον ίδιο τον Χάφταρ και η οποία αναφέρει: «Το κείμενο που μου παρουσιάστηκε είναι απάτη και προδοσία, το οποίο το GNA (σ.σ. η κυβέρνηση της Τρίπολης με επικεφαλής των Σάρατζ) είναι πάντα πρόθυμη να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δεν θα μπορούσαν ποτέ (να την υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή».

Σε άλλο μήνυμα, αναφέρεται πως η πλευρά Χάφταρ είναι ακόμα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αρκεί αυτή να σταματά την αιματοχυσία, να οδηγεί στην εξάλειψη της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και στην επιστροφή της νομιμότητας για τη Βουλή της Λιβύης (με έδρα το Τομπρούκ). «Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της άπληστης Τουρκίας».

Το κρίσιμο πλέον είναι το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία και πόση επιρροή έχει τελικά ο Πούτιν πάνω στον Χαλίφα Χαφτάρ, εάν θα το εξαναγκάσει ή εάν θα τον αφήσει να συνεχίσει την προέλασή του στην Τρίπολη για να αποδυναμωθεί ο διαπραγματευτικός ρόλος της Τουρκίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξω φρενών ο Ερντογάν με τον Χαφτάρ: Η Τουρκια θα του δώσει ένα μάθημα στη Λιβύη

Γιατί έφυγε κακήν κακώς από τη Μόσχα ο Χάφταρ – Ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη

Σχετικές ειδήσεις