ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πυραυλική επίθεση σε αμερικανική βάση

Ιράκ: Πυραυλική επίθεση σε αμερικανική βάση

«Βράζει» η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ. Το βράδυ της Τρίτης σήμανε και πάλι συναγερμός στο Ιράκ, καθώς 5 πύραυλοι έπληξαν αμερικανική βάση.

Όπως αναφέρουν πηγές των ιρακινών δυνάμεων, πέντε ήταν οι πύραυλοι που έπληξαν τη στρατιωτική βάση Taji βόρεια της Βαγδάτης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε νωρίτερα ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος «χτύπησε» την συγκεκριμένη στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με το sputnik, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για τρεις τραυματίες.

Ιράκ: Έτσι σώθηκαν οι Αμερικανοί στρατιώτες από τους ιρανικούς πυραύλους

Για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες για την καταστροφή της στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα. Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφική δύναμη αλλά και την ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων. Οι Αμερικανοί σώθηκαν τελικά επειδή απομακρύνθηκαν εγκαίρως χάρη σε πληροφορίες τρίτων χωρών και σε καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν.

Τους Αμερικανούς στρατιώτες έσωσαν δύο πράγματα, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung (NZZ): oι έγκαιρες προειδοποιήσεις και η ύπαρξη μεγάλων καταφυγίων. Υπάρχουν συγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφορήθηκαν την επικείμενη επίθεση του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός το αποδίδει στην επιτυχημένη αναγνώριση των πυραύλων χάρη σε ηλεκτρονικά μέσα όπως είναι τα ραντάρ και οι αισθητήρες. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιρακινές πηγές το αποδίδουν στο γεγονός ότι μια αραβική και μια ευρωπαϊκή χώρα προειδοποίησαν σχετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την πρώτη προειδοποίηση, οκτώ ώρες πριν από την επίθεση των Ιρανών, ένα μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημεία, όπως και τα αεροσκάφη. Γύρω στα μεσάνυχτα κανένα αεροπλάνο και κανένα ελικόπτερο δεν πετούσε, ενώ μια έως μιάμιση ώρα πριν από την πρώτη επίθεση δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να αναζητήσουν προστασία στα καταφύγια της βάσης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν. Τα συγκεκριμένα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τα οποία σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, αποδείχτηκαν σωτήρια, αφού οι τοίχοι τους δεν κατέρρευσαν από την πίεση των εκρήξεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η κόρη του γνωστού Έλληνα ηθοποιού που συνελήφθη στο Κουκάκι (pics)

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα πρόσωπα που βρίσκονται ψηλά στην λίστα του Μητσοτάκη