ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ερντογάν για Χαφτάρ: Είναι αναξιόπιστος! Θα τα πούμε στο Βερολίνο - Η απάντηση του Στρατάρχη

Οργή Ερντογάν για Χαφτάρ: Είναι αναξιόπιστος! Θα τα πούμε στο Βερολίνο - Η απάντηση του Στρατάρχη
ASSOCIATED PRESS

Νέα επίθεση κατά του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Στρατάρχη «αναξιόπιστο» και «άνθρωπο του σκότους».

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο», δήλωσε ο Ρετζέππ Ταγίπ Ερνοτγάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης ότι εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, διαφορετικά η Άγκυρα «θα τα παρακολουθήσει αυτά».

Η απάντηση του Στρατάρχη

Λιτή -αλλά... περιγραφική- ήταν η «απάντηση» του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο επίσημος λογαριασμός του LNA στο Twitter παρουσίασε τη σχετική δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, συνοδευόμενη από μια φατσούλα, η οποία «έχει σκάσει στα γέλια».

Έξω φρενών οι Τούρκοι με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα

Δεν κρύβει την ενόχληση της η Τουρκία για την επίσκεψη του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και τις επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στην απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο τις ενστάσεις της Αθήνας.

Ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί σήμερα, Παρασκευή (17/01), εκτενή ρεπορτάζ από την επίσκεψη Χαφτάρ, τον οποίο αποκαλεί πραξικοπηματία και παράνομο ηγέτη της Λιβύης με βάση την διπλωματική ρότα της Άγκυρας.

Δείτε στην gallery τα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα:

Ανοιχτά της Τρίπολης τουρκικές φρεγάτες

Σε μία κίνηση που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία εν μέσω διπλωματικού πυρετού που επικρατεί λίγες μέρες πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου προχώρησε η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα στέλνει τέσσερις φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης, κοντά στην Τρίπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ανοιχτά της Τρίπολης υπήρχαν ήδη δύο τουρκικές φρεγάτες και πλέον ενισχύεται η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με δύο πολεμικά πλοία και ένα πλοίο υποστήριξης.

Η Αθήνα απαντά σε συνεργασία με το Παρίσι που επιθυμεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελληνική φρεγάτα θα πλεύσει στον γαλλικό ναύσταθμο της Τουλόν και μαζί με άλλα γαλλικά πλοία θα πάρει μέρος στην αρμάδα που θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ στο ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου.

Ποιοι θα πάνε στο Βερολίνο

H Διάσκεψη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να παραβρεθούν στην Διάσκεψη έχουν λάβει και οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι είπαν Μητσοτάκης-Χαφτάρ πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και ο Πούτιν

Σχετικές ειδήσεις