ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» της ΕΕ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατιώτες στη Λιβύη

«Βόμβα» της ΕΕ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατιώτες στη Λιβύη

«Είναι σημαντικό η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς την κατάπαυση πυρός» δήλωσε την Παρασκευή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o οποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ επέκρινε επίσης την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, προσθέτοντας όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη».

«Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.

To «ναυάγιο» της Μόσχας

Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να προσπάθησαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην Λιβύη ωστόσο ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, άφησε τον Αλ Σάρατζ μόνο του και η διαφαινόμενη εκεχειρία έπεσε στο κενό πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Οι Χαλίφα Χαφτάρ και Αλ Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Το κλίμα στην διάσκεψη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ήταν τεταμένο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χωριστά καθώς κανείς, ούτε ο Σάρατζ ούτε ο Χαλίφα Χαφτάρ ήθελαν να ιδωθούν. Τα πράγματα φαίνεται να πήραν άσχημη τροπή όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ αισθάνθηκε πως πιέζεται περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η θέση του. Άλλωστε ο στρατός του έχει ξεκάθαρο στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Λιβύη και βρίσκεται ήδη σε προάστια της Τρίπολης, ενώ ο Σάρατζ έχει εγκλωβιστεί στην πρωτεύουσα. Αρχικά ζήτησε μεγαλύτερη προθεσμία, αλλά στο τέλος αποχώρησε.

Διπλωματικός «πυρετός» για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας για τη Λιβύη έχει μένει η Ελλάδα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό το εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.

H Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να παραβρεθούν στην Διάσκεψη έχουν λάβει και οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Ερντογάν: Αναξιόπιστος ο Χαφτάρ - Θα τα πούμε στο Βερολίνο!

Τι είπαν Μητσοτάκης-Χαφτάρ πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο

Στο κόκκινο οι ισορροπίες στη Λιβύη - Οι Τούρκοι στέλνουν φρεγάτες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου

Σχετικές ειδήσεις