ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα
ASSOCIATED PRESS

Κοροναϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πρόκειται για τη σύζυγο του άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται με πνευμονία στη Πάτρα.

Ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (05/03), από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος (σύζυγός του σύμφωνα με πληροφορίες), μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου και είναι το ένατο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας, παραμένει σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση, χωρίς να είναι διασωληνωμένος. Σε εξετάσεις υποβλήθηκε και κόρη του, οι οποίες βγήκαν αρνητικές.

Ο 66χρονος βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό (Ισραήλ και Αίγυπτο, χώρες όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα) και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή (01/03). Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας απ' όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και τους γιατρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Ανακοινώνεται το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό»

Το Πανεπιστημιακό του Ρίου ετοιμάζεται για πιθανά νέα κρούσματα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περιορισμό και την αντιμετώπιση του κοροναϊού, η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο, η οποία διαθέτει 24 κλίνες, ετοιμάζεται για να νοσηλεύσει πιθανά νέα περιστατικά. Σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, δεν έχει νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς, για να είναι αναγκαία η μεταφορά τους.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι όσον αφορά στις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο ο Άγιος Ανδρέας και το Σάββατο το Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο Άγιος Ανδρέας αντί για το Πανεπιστημιακό.

Οι κρίσιμες 48 ώρες

Εν τω μεταξύ, έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση κλείνουν για 48 ώρες (5-6 Μαρτίου) σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, στους παραπάνω νομούς.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, το δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα ΚΑΠΗ του δήμου Πατρέων. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και αφορά το κρούσμα κορωναϊού στην περιοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, αποφασίστηκε «αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων - όλων των βαθμίδων - αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για την περίοδο 5- 6 Μαρτίου 2020».

Σημείωσε ότι θα υπάρξει επανεξέταση των μέτρων το επόμενο διάστημα.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατροί και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία Ρίου-Αμαλιάδας

Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο άνδρα, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι είναι το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από τον στρατηγό Κωσταράκο: «Η εισβολή στα σύνορα έχει ήδη αρχίσει»

Κοροναϊός: Πραγματική μαρτυρία ασθενούς - «Έτσι είναι να έχεις τον ιό»

Σχετικές ειδήσεις