ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στη Γερμανία: Λανθασμένα στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών έδωσε η Μέρκελ

Κορονοϊός στη Γερμανία: Λανθασμένα στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών έδωσε η Μέρκελ
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Λανθασμένα στοιχεία για τον αριθμό των νοσούντων που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό έδωσαν την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Αυτό παραδέχθηκαν την Κυριακή (3/5), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός.

Οι αριθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι από τους πραγματικούς, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει υποψίες, καθώς το λάθος συνέπεσε με την αναβολή αποφάσεων για νέα άρση μέτρων περιορισμού.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων την περασμένη Πέμπτη, η καγκελάριος δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσούντων ανερχόταν σε 40.000. Το ίδιο δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι νοσούντες εκείνη την ημέρα υπολογίζονταν σε 29.000.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού ARD, ο κ. Σπαν αναγνώρισε το λάθος του και εξήγησε ότι εκ παραδρομής, ενώ αφαίρεσε από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τις περιπτώσεις που έχουν θεραπευτεί, δεν αφαίρεσε τον αριθμό εκείνων οι οποίοι έχουν καταλήξει. Σήμερα, πρόσθεσε, ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει συρρικνωθεί περαιτέρω, στις 25.000.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Σπαν δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες προσπάθειες, αλλά τόνισε ότι το εμβόλιο είναι από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις στην ιατρική. «Θα χαρώ εάν χρειαστούν μερικοί μήνες. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μπορεί (η προσπάθεια) να διαρκέσει χρόνια, μπορεί να υπάρξουν ασφαλώς αποτυχίες, κάτι που το έχουμε δει σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων», εξήγησε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οδηγίες μετακίνησης με ΜΜΜ στη «νέα καθημερινότητα»