ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Έλληνας καθηγητής: Πότε τελειώνει η πανδημία του φονικού ιού στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Έλληνας καθηγητής: Πότε τελειώνει η πανδημία του φονικού ιού στην Ελλάδα
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Ο γιατρός και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι στην Ελλάδα το τέλος της πανδημίας θα συμβεί στις 13 Ιουλίου. 

Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων από τη Δευτέρα: «Επαναλαμβάνοντας πολλούς επιστήμονες, αν τα μέτρα που έχουν μπει σε πολλά μέρη αρθούν πρόωρα, θα υπάρξει και τιμωρία από τον κορονοϊό. Πρέπει να βλέπουμε πού είναι η κάθε κοινωνία και το κάθε μέρος σε σχέση με την πανδημία και τα μέτρα να είναι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή τα έχει πάει υπέροχα, αυτό όμως βάζει και καθήκοντα, πρέπει αυτό να μην καταστραφεί από τους άσκεφτους και ανέμελους, με τα αυτοσχέδια πάρτι. Έχει το δικαίωμα η Πολιτεία να τους φέρει στον λογαριασμό.

Στην Ελλάδα, επειδή έχουν πάει καλά τα πράγματα, έχει την πολυτέλεια να είναι πίσω χρονικά στην πανδημία και μπορεί να διδάσκεται από αυτούς που είναι πιο μπροστά. Η Δανία έχει τριπλάσιους θανάτους, έχει εξαπλάσια περίπου κρούσματα έχουν πολύ περισσότερη μέτρηση με τεστ, αλλά αυτήν τη στιγμή οι Δανοί άνοιξαν πριν από δύο εβδομάδες τα δημοτικά σχολεία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Η ομάδα του κ. Τσιόδρα και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις. Ανοίγοντας τα σχολεία λογικά και με μέτρο και στην Ελλάδα, δεν διατρέχουμε κανένα τεράστιο κίνδυνο», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα συνεχιστεί αυτή η καλή εικόνα.

Αναφερόμενος στην έρευνα του Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης που αναφέρει ότι στην Ελλάδα θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό στα μέσα Ιουλίου, είπε:

«Αν τα μέτρα στην Ελλάδα δεν χαλαρώσουν και ας πούμε δεν είμαι αναγκαστικά σίγουρος ότι πρέπει να μείνουν ακριβώς τα ίδια, γιατί έχουν φοβερή επίπτωση στην οικονομία. Αλλά αν δεν χαλαρώσουν πάρα πολύ η Ελλάδα μπορεί να διαφημιστεί ως παράδεισος είτε ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει σε πολλά μέρη ή είναι πολύ χαμηλά. Αυτό εξαρτάται και από τη στάση των λοιπών Ευρωπαίων που πρέπει και αυτοί να τα πάνε καλά. Αλλιώς είναι αδύνατον για την Ελλάδα να έχει μια τουριστική σεζόν. Ας ελπίσουμε ότι και σε επίπεδο Ευρώπης τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο τέλος του καλοκαιριού, ώστε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι καθόλου βεβαιότητα, να βρεθούν ασφαλείς τρόποι να σωθεί κάποια από την τουριστική σεζόν που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

Η έρευνα από το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης

Απάντηση στο στοίχημα που θέτουν όλοι οι επιστήμονες και η κοινή γνώμη, προσπαθεί να δώσει το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Το ερώτημα φυσικά δεν είναι άλλο από το πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

Το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, αναφέρει τρεις κατά σειρά ημερομηνίες όπου φαίνεται η εξέλιξη της πανδημίας του ιού από το σημείο καμπής των κρουσμάτων, μέχρι την καταγραφή του 97%, του 99% και του 100% αντίστοιχα των νέων περιπτώσεων μόλυνσης από τον ιό σε κάθε χώρα.

Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου ιδρύματος, υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις μπορεί να μεταβληθούν από αστάθμητους, κάθε φορά παράγοντες, εντούτοις η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν βάσει των μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, την αποδοχή των πολιτών στα μέτρα απομόνωσης, καθώς και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, μπορεί να περιγράψει το μοτίβο που θα ακολουθήσει η πανδημία.

«Η εξέλιξη του COVID-19 δεν είναι εντελώς τυχαία. Όπως και άλλες πανδημίες, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, από τα πρώτα κρούσματα και την έξαρση της πανδημίας μέχρι το σημείο καμπής, τη μείωση των κρουσμάτων και το τέλος της πανδημίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έρευνα του εν λόγω πανεπιστημίου, οι πανδημικοί κύκλοι ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη προσπαθούν να δείξουν σε ποια φάση της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται οι χώρες του κόσμου και πότε αναμένεται αυτή να τελειώσει. Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας και πιθανών διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, η καμπύλη της πανδημίας, το σημείο καμπής και οι ημερομηνίες λήξης θα επανεκτιμώνται διαρκώς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αναλύσεις τους, το σημείο καμπής για την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη συνολικά, ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων και συνεπώς, βάσει των μοντέλων τους, το 99% θα καταγραφεί την 17η Ιουνίου και το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.

Όσον αφορά στην Ελλάδα οι ερευνητές από τη Σιγκαπούρη εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν η 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

Το τέλος της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμάται στις 27 Αυγούστου, για τη Ρωσία στις 20 Ιουλίου, ενώ εκτιμούν ότι η πανδημία έχει ήδη τελειώσει για την Κίνα.

Δείτε τον πίνακα του Πανεπιστημίου:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι εικόνες που προκάλεσαν την οργή Χαρδαλιά: «Μάχη» για ένα ποτό στο Βόλο

Σχετικές ειδήσεις