ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ - Τζόρτζ Φλόιντ: 20 φορές φώναξε «δεν μπορώ να ανασάνω» και ο αστυνομικός τον... κορόιδευε

ΝΥΤ - Τζόρτζ Φλόιντ: 20 φορές φώναξε «δεν μπορώ να ανασάνω» και ο αστυνομικός τον... κορόιδευε
Associated Press

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ δίνει η απομαγνητοφώνηση όσων κατέγραψαν οι κάμερες στις στολές των τεσσάρων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό και έχουν συλληφθεί.

Ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στις 25 Μαίου έχει προκαλέσει ντόμινο μαζικών διαδηλώσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου του 2020 ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πίεζε το γόνατό του στον λαιμό του 46χρονου άοπλου μαύρου, κατηγορείται για φόνο δεύτερου βαθμού που επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.

Σύμφωνα με τους New York Times, στους διαλόγους έχει καταγραφεί ο Τζορτ Φλόιντ να φωνάζει στον Ντειβιντ Τσόβιν «θα με σκοτώσεις», ενώ δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- κατατέθηκε ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός φώναξε περισσότερες από 20 φορές «δεν μπορώ να ανασάνω» με τον 44χρονο αστυνομικό να του απαντά «σταμάτα να μιλάς!».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο των NYT για την υπόθεση:

Από τα ίδια έγγραφα που κατέθεσε ο συνήγορος ενός εκ των άλλων τριών αστυνομικών ζητώντας να καταπέσουν οι κατηγορίες κατά του πελάτη του, προκύπτει ότι ο Φλόιντ στην αρχή της σύλληψής του ήταν συνεργάσιμος ζητώντας κατ' επανάληψη συγγνώμη στους αστυνομικούς.

Στην απομαγνητοφώνηση, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, καταγράφεται, επίσης, ότι ο Τόμας Λέιν, ο ένας από τους τρεις άλλους αστυνομικούς, να ζητά από τον Φλόιντ 10 φορές να του δείξει τα χέρια του με τον 46χρονο Αφροαμερικανό να του απαντά κάποια στιγμή «φίλε μου με πυροβόλησαν με τον ίδιο τρόπο παλαιότερα», χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε τι αναφέρεται.

Τα κείμενα των διαλόγων που κατέγραψαν οι κάμερες φαίνεται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times, να επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός αντέδρασε όταν επιχείρησαν να τον βάλουν στο περιπολικό λέγοντας ότι είναι κλειστοφοβικός.

«Σκαρώνεις κάτι;» του λέει ο Λέιν με τον Φλόιντ να απαντά «φοβάμαι φίλε», ενώ λίγο αργότερα ο Λέιν εμφανίζεται να περιγράφει στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση ότι ο Φλόιντ άρχισε «να κινείται βίαια μπρος και πίσω» από τη στιγμή που βρέθηκε μέσα στο περιπολικό.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος τον 46χρονο ο οποίος έντρομος εμφανίζεται να φωνάζει αρκετές φορές την μητέρα του. «Δεν το πιστεύω αυτό, φίλε. Μαμά μου σε αγαπώ. Πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ, είμαι νεκρός».

Κάποια στιγμή και ενώ ο Φλόιντ συνεχίζει να λέει ότι δεν μπορεί να ανασάνει ο Λέιν ρωτά τον Τσόβιν «μήπως να τον γυρίσουμε στο πλάι;».

«Όχι, θα τον κρατήσουμε έτσι ακίνητο» απάντησε ο Τσόβιν με τους δικηγόρους του να μην έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις αποκαλύψεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: Αντέχεις να δεις το ποσό; Αυτό είναι το τελευταίο συμβόλαιό της!