ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Να μειωθούν άμεσα οι εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Να μειωθούν άμεσα οι εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο
Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή 16 Αυγούστου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει χαρακτηριστικά o Μάικ Πομπέο, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την τουρκική πλευρά, την είδηση της συνάντησης μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το οποίο αναφέρει πως: «Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη συνάντηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, επεσήμανε πως η Άγκυρα ήταν πάντα ανοιχτή στο διάλογο και κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαύρη προπαγάνδα».

Αναλυτικά η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

«Μετά την ορκωμοσία (σ.σ.) του νέου προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας) είχαμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πομπέο. Κάναμε ιδιαίτερα μία εκτίμηση για τη Λιβύη. Συζητήσαμε για την ανάπτυξη διαβουλεύσεων στη Λιβύη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Εξηγήσαμε τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στον χάρτη, τι συμβαίνει, παρουσιάσαμε την εποικοδομητική μας στάση. Εξηγήσαμε το δίκαιο αγώνα μας, την υφαλοκρηπίδα μας και τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Επειδή η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου. Διαπιστώσαμε επίσης ότι γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για περιφερειακά ζητήματα και τις άλλες διμερείς μας σχέσεις.»

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Δένδια-Πομπέο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (14/08) μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είχα λοιπόν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτήν την σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας.

«Ως γνωστόν η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική συμπεριφορά της, επιδιώκοντας έτσι την επιβολή τετελεσμένων», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι στρατιωτικοποιεί την κατάσταση και εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

«Τόνισα στον κ. Πομπέο όπως και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη που ευθύνεται για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πλέει και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Νοτιοδυτική πορεία ακολουθεί για ακόμα μία φορά το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και κατευθύνεται και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το πλοίο αφού έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κινείται με ταχύτητα περίπου 4,7 κόμβων.

Δείτε τη θέση του Oruc Reis λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής:

Δείτε ΕΔΩ πού βρίσκεται το Oruc Reis.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής (16/08), το τουρκικό ερευνητικό εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Διασκορπισμένος σε όλη την Ελλάδα ο ιός - «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική