ΚΟΣΜΟΣ

«Ελλάδα του Βορρά» η Δανία

«Ελλάδα του Βορρά» η Δανία

Δύο χρόνια πριν, στο πολύ μακρινό φθινόπωρο του 2009, λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου είχε διακηρύξει ότι ήθελε να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια «Δανία του Νότου».

Δυο χρόνια μετά, ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι καν πρωθυπουργός και η χώρα ταλανίζεται από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, η «σύγκλιση» τρόπον τινά των δύο κρατών δεν είναι απίθανη, αλλά, δυστυχώς, όχι ως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι γερμανικοί «Financial Times» σε δημοσίευμά τους επισημαίνουν ότι αντί να γίνει η Ελλάδα «Δανία του Νότου», κινδυνεύει η Δανία να μετατραπεί σε «Ελλάδα του Βορρά».

Τα τελευταία χρόνια, οι Δανοί χρωστούν στα κρατικά ταμεία ποσά που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα τα οποία ουδέποτε καταβάλλουν.

Η τοπική εφημερίδα Politiken δημοσίευσε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι τα χρέη των πολιτών προς το κράτος διαμορφώνονται στο 25% των συνολικών εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος, ήτοι περίπου 1.800 ευρώ ανά πολίτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις για τη δυνατότητά της να εισπράξει τα χρέη, καθώς πολλοί εκ των οφειλετών πλέον ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η λύση θα έλθει μόνον με ένα «κούρεμα»...