ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πιστοί στον Τραμπ παραμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι παρά τις αποκαλύψεις για τα φορολογικά του

ΗΠΑ: Πιστοί στον Τραμπ παραμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι παρά τις αποκαλύψεις για τα φορολογικά του
AP Photo

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων διαβεβαιώνει πως θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα, καταγράφει δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και του ινστιτούτου Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, μερικές ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ του μεγιστάνα με τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τον Τζο Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου σε όλη τη χώρα προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times κατά το οποίο ο Τραμπ, ο οποίος αυτοαποκαλείται δισεκατομμυριούχος, έχει τεράστια χρέη και δεν πλήρωσε καθόλου, ή κατέβαλε ελάχιστα χρήματα, για ομοσπονδιακούς φόρους στα εισοδήματά του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι τρεις στους δέκα υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την ανησυχία πως τα οικονομικά προβλήματα του Τραμπ επηρεάζουν τις αποφάσεις του ενόσω ασκεί την εξουσία, ενώ μόλις δύο στους δέκα δεν θεωρούν πως ο επιχειρηματίας του τομέα των ακινήτων κατέβαλε «αυτό που του αναλογούσε» σε φόρους.

Πάντως οι αποκαλύψεις για τα φορολογικά του Τραμπ δεν μοιάζουν να μείωσαν την κομματική συσπείρωση των Ρεπουμπλικάνων. Μόλις οι τρεις στους δέκα οπαδούς του κόμματος λένε πως πιστεύουν το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ενώ οι επτά στους δέκα αντιτείνουν πως ο πρόεδρος είναι «επιτυχημένος επιχειρηματίας που γνωρίζει πώς να αποφεύγει να πληρώνει φόρους».

Χωριστή δημοσκόπηση των Ρόιτερς και Ipsos βρήκε ότι το 88% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζει να υποστηρίζει τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.

Στο σύνολο των πιθανών ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση δίνει στον Μπάιντεν προβάδισμα 9 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, διαφορά που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη από την περασμένη εβδομάδα. Το 51% των Αμερικανών λέει ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και το 42% τον Τραμπ. Το 7% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.

Στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στο σύνολο του πληθυσμού.

Στο γενικό δείγμα, το 51% των Αμερικανών κρίνει ότι ο Τραμπ δεν πληρώνει τους φόρους που θα έπρεπε, ενώ μόλις το 26% θεωρεί αληθές το αντίθετο.

Ενώ το 56% δηλώνει πως ανησυχεί «πολύ» ή «κατά τι» για το ενδεχόμενο οι αποφάσεις που παίρνει ο πρόεδρος να επηρεάζονται από τα προσωπικά του συμφέροντα, δηλαδή την επιθυμία του να εξασφαλίσει έσοδα, το 33% απαντά πως δεν ανησυχεί διόλου.

Οι απαντήσεις γενικά συμμορφώνονται προς τις πολιτικές τοποθετήσεις. Στις τάξεις των Δημοκρατικών, οι εννιά στους δέκα θεωρούν πως ο Τραμπ δεν πληρώνει όσους φόρους θα έπρεπε, ενώ στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, έξι στους δέκα απαντούν πως πληρώνει αυτό που του αναλογεί. Μεταξύ όσων δηλώνουν ανεξάρτητοι, τα ποσοστά είναι τέσσερις στους δέκα και δύο στους δέκα, αντίστοιχα.

Η πρώτη δημοσκόπηση των Ρόιτερς/Ipsos διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου στα αγγλικά σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ την 28η και την 29η Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.005 ενηλίκων, η δεύτερη από την 25η ως την 29η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 864 πιθανών ψηφοφόρων. Έχουν περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%.

ΑΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο κορονοϊός «λυγίζει» την Αττική – Πάνω από τα μισά κρούσματα στην πρωτεύουσα