ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Συρία

Η Βρετανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Συρία

Σε ανάκληση του πρεσβευτή της από τη Δαμασκό προχώρησε η Βρετανία, σε μια διπλωματική διαμαρτυρία για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας ανακλήθηκε στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις, ενώ παράλληλα κλήθηκε και ο πρέσβης της Συρίας στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, για να ακούσει τις βρετανικές διαμαρτυρίες για τη βίαιη καταστολή.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται αφότου η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο το Σάββατο σε σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση που ο Χέιγκ χαρακτήρισε σοβαρό λάθος κρίσης εκ μέρους της Μόσχας και του Πεκίνου.

Ο Βρετανός υπουργός είπε επίσης ότι η Βρετανία και άλλες χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απούσης μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

Παράλληλα, η Βρετανία θα αυξήσει την πίεση προς τη Συρία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε. «Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε 11 γύρους κυρώσεων της ΕΕ και ελπίζουμε να συμφωνηθούν περαιτέρω μέτρα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Χέιγκ.