ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Αποκαλύφθηκε η θεραπεία που χορηγήθηκε στον Τραμπ

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Αποκαλύφθηκε η θεραπεία που χορηγήθηκε στον Τραμπ
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Κύτταρα από ιστό εμβρύου φέρεται να περιείχε η «θεραπεία» που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δέχθηκε τη θεραπεία αντισωμάτων, η οποία φαίνεται πως τον ευνόησε και συνέβαλε στην ανάκαμψη του οργανισμού του, μετά το ισχυρό-αρχικό σοκ που είχε υποστεί ο οργανισμός τους από το χτύπημα του Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι New York Times αποκάλυψαν ότι το πειραματικό κοκτείλ αντιβιοτικών που χορηγήθηκε στον Τραμπ ως θεραπεία φέρεται να περιλαμβάνει κύτταρα που προέρχονταν από εμβρυϊκό ιστό.

Την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκε στον κ. Τράμπ το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron- αποτελούμενο από αντισώματα τα οποία συντέθηκαν σε ζωντανά κύτταρα και χορηγήθηκαν στον οργανισμό προκειμένου να καταπολεμήσει την μόλυνση.

Για την ανάπτυξη των αντισωμάτων, η Regeneron βασίστηκε στο 293Τ, την κυτταρική σειρά προερχόμενη από το νεφρικό ιστό ενός εμβρύου που είχε υποστεί άμβλωση στη δεκαετία του 1970. Τουλάχιστον δύο εταιρείες που αγωνίζονται για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η Moderna και η AstraZeneca, επίσης χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη κυτταρική σειρά. Το Remdesivir, το αντιικό φάρμακο που χορηγήθηκε στον Τράμπ, αξιοποίησε τα συγκεκριμένα κύτταρα.

«Το 293Ts χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της ικανότητας των αντισωμάτων να εξουδετερώσουν τον ιό», δήλωσε η Αλεξάνδρα Μπάουι, εκπρόσωπος της Regeneron. «Δεν χρησιμοποιήθηκαν με κανέναν άλλο τρόπο και ο εμβρυϊκός ιστός δεν αποτέλεσε μέρος της έρευνας».

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τη θεραπεία της Regeneron, αποκαλώντας την ως «θεραπεία» για τον Covid-19, υποσχόμενος να την παράσχει δωρεάν σε όποιον ασθενή την είχε ανάγκη.

Η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για έγκριση χορήγησης σε περίπτωση ανάγκης. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι οι δοκιμές του κοκτέιλ αντισωμάτων απέχουν πολύ από την ολοκλήρωση τους και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει μια ποικιλία φαρμάκων, γεγονός που πιθανόν εξηγεί τον λόγο για τον οποίο αισθάνθηκε καλύτερα.

Η θέση του Φάουτσι

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να έχει δίκιο ότι η θεραπεία που έλαβε τον βοήθησε στον αγώνα του με τον Covid-19 - αλλά αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. «Νομίζω ότι είναι μια αρκετά καλή πιθανότητα το αντίσωμα που έλαβε, το αντίσωμα Regeneron, να δρα με θετικό τρόπο στην πορεία της αντιμετώπισης της ασθένειας», δήλωσε την Πέμπτη συνέντευξη στο MSNBC, ο Δρ. Φάουτσι, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα θεραπείας του προέδρου. Ωστόσο, απέρριψε τον ισχυρισμό του κ. Τραμπ ότι η συγκεκριμένη θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την επίσημη «θεραπεία» για την ασθένεια, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 210.000 Αμερικανούς μέχρι στιγμής.

Νέο βίντεο από Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Τραμπ ανάρτησε νέο βίντεο στο Twitter, απευθυνόμενος στους «αγαπημένους μου ανθρώπους στον κόσμο», τους ηλικιωμένους, κάνοντας χιούμορ και για τη δική του ηλικία του.

«Λοιπόν, στους αγαπημένους μου ανθρώπους στον κόσμο! Τους ηλικιωμένους. Είμαι ηλικιωμένος, ξέρω ότι δεν το ξέρετε, κανείς δεν το ξέρει, ίσως δεν πρέπει να τους το πείτε, αλλά είμαι ηλικιωμένος. Κάνουμε τεράστια πρόοδο με αυτή την απαίσια ασθένεια, που μας την έστειλε η Κίνα. Η Κίνα θα πληρώσει μεγάλο τίμημα για ό, τι έκανε στον κόσμο και σε εμάς.

Αλλά έχουμε φάρμακα τώρα. Φάρμακα που εγώ τα ονομάζω θεραπεία. Πήγα στο νοσοκομείο μια εβδομάδα πριν, ήμουν πολύ άρρωστος και πήρα αυτό το φάρμακο και ήταν απίστευτο. Ήταν απίστευτο. Θα μπορούσα να φύγω την επόμενη μέρα. Νωρίτερα. Ήταν απίστευτος ο αντίκτυπος που είχε.

Και θα κάνουμε αυτό το φάρμακο και άλλα παρόμοια, που είναι σχεδόν ίδια, θα τα κάνουμε διαθέσιμα άμεσα. Έχουμε μια έκτακτη άδεια χρήσης που θέλω να υπογραφεί άμεσα. Ο FDA έχει κινηθεί σε επίπεδα που δεν είχε κινηθεί ποτέ στο παρελθόν. Πράγματα που θα έπαιρναν 2–3 χρόνια, γίνονται πια σε εβδομάδες ή και νωρίτερα. Κι αυτό εξαιτίας μου.

Φροντίζουμε τους ηλικιωμένους μας. Δεν είστε ευάλωτοι, αλλά θέλουν να λένε «οι ευάλωτοι». Αλλά είστε οι λιγότερο ευάλωτοι, αλλά γι΄αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είστε ευάλωτοι. Και είμαι κι εγώ.

Αλλά θέλω να έχετε την ίδια φροντίδα που είχα εγώ. Είχα υπέροχη φροντίδα στο (σ.σ. νοσοκομείο) Walter Reed. Καταπληκτικοί γιατροί κι αυτό το φάρμακο συγκεκριμένα ήταν απίστευτο. Θα πάρετε το ίδιο φάρμακο, δωρεάν. Καμία χρέωση!»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Μάνδρου: Σάλος με τις δηλώσεις για την Μάγδα Φύσσα - Τι απαντά η ίδια