ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρόβες του «μεγάλου» δικτάτορα

Οι πρόβες του «μεγάλου» δικτάτορα

Σπάνιες φωτογραφίες ήλθαν στη δημοσιότητα και απεικονίζουν τον Χίτλερ την ώρα που έκανε πρόβες για να μιλήσει στο ακροατήριο του.


Παρατηρώντας τις είναι φανερό πως ο δικτάτορας έδινε ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις των χεριών κατά τη διάρκεια των αγορεύσεών του μπροστά στο πλήθος.

Hitler
Hitler2
Hitler3
Hitler4

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει μια σειρά εικόνων του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ που περιλαμβάνονται στην επανέκδοση ενός βιβλίου, γραμμένο από τον φωτογράφο που τις είχε τραβήξει.

Στις παρούσες φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στα τέλη του ‘20, εικονίζεται ο Χίτλερ να υψώνει τα χέρια και να κάνει κινήσεις που συνόδευαν τα λόγια που θα εκφωνούσε.

Ο προσωπικός του φωτογράφος, Heinrich Hoffmann απαθανάτιζε τις στιγμές προκειμένου ο Φύρερ να εξετάσει την εικόνα που θα έδειχνε προς το ακροατήριό του και να επιλέξει τις χειρονομίες που θα θεωρούσε καλύτερες.

Το φωτογραφικό υλικό βρισκόταν στα στούντιο του Hoffmann μέχρι και τη σύλληψη του στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στη συνέχεια μοιράστηκαν σε διάφορα αρχεία.

Hitler5

Κατά τη δεκαετία του ’50 ο Hoffmann προχώρησε στη συγγραφή ενός σχετικά άγνωστου βιβλίου με τίτλο «Ο Χίτλερ ήταν φίλος μου» στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν το επίμαχο υλικό. Το έργο αυτό, επανεκδόθηκε πρόσφατα μεταφρασμένο στα αγγλικά.

Hitler6



Ανάμεσα στις φωτογραφίες του βιβλίου περιλαμβάνονται και δύο πορτραίτα του Φύρερ, στο ένα εκ των οποίων ποζάρει δίπλα στον κορμό ενός δέντρου.

Hitler7
Hitler9