ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Βιέννη: Αυτός είναι ο δράστης - Γεννημένος στην Αυστρία, με καταγωγή από τα Σκόπια

Επίθεση στη Βιέννη: Αυτός είναι ο δράστης - Γεννημένος στην Αυστρία, με καταγωγή από τα Σκόπια

Νέες αποκαλύψεις για την ταυτότητα του δράστη - Ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα

Επτά θύματα της επίθεσης στη Βιέννη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής επίθεσης έχει τέσσερις νεκρούς πολίτες, με τον δράστη επίσης να είναι νεκρός.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, ο Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε σήμερα πως ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα, κατά την επίθεση στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Ο συγκεκριμένο λογαριασμός Instagram, που περιείχε τις επίμαχες φωτογραφίες του δράστη, έχει κατέβει και διερευνάται η γνησιότητα του. Σε μια από αυτές ο 20χρονος είναι μαυροντυμένος και κρατά στα χέρια του ένα πολυβόλο Zastava M70, ένα δεύτερο όπλο και ένα μεγάλο μαχαίρι.

Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τα Σκόπια, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δράστης κατά την διάρκεια της επίθεση φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο όπλο.

Την ίδια ώρα, ενισχυμένοι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και στο πλαίσιό τους διεξάγονται σημαντικές έρευνες για υπόπτους.

Αυτοί οι μεθοριακοί έλεγχοι θεωρούνται «τακτική προτεραιότητα» από την ομοσπονδιακή αστυνομία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

Κοινός εχθρός η ισλαμιστική τρομοκρατία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στη Βιέννη δηλώνοντας πως «η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας» και πως η μάχη εναντίον της είναι «ο κοινός μας αγώνας».

«Η μάχη εναντίον αυτών των δολοφόνων και των υποκινητών τους είναι ο κοινός μας αγώνας», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με μια ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Twitter ενώ εξέφρασε επίσης στην Αυστρία της «αλληλεγγύη» της μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο κέντρο της Βιέννης και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων πολιτών και ενός δράστη.

«Σ' αυτές τις τρομερές ώρες, που η Βιέννη έχει γίνει ο στόχος τρομοκρατικής βίας, οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους εκεί και με τις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο», ανέφερε η Μέρκελ στο μήνυμα που ανήρτησε ο εκπρόσωπός της στο Twitter.

«Εμείς οι Γερμανοί συμπαραστεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αυστριακούς φίλους μας. Η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η κοινή μας μάχη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρομοκρατική επίθεση Βιέννη: Τζιχαντιστής του ISIS σκόρπισε τον όλεθρο – Σοκάρουν τα βίντεο