ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Εμβόλιο: Ελπίδα από τον επιστήμονα που το ανακάλυψε - «Θα τελειώσει ο εφιάλτης»

Κορονοϊός Εμβόλιο: Ελπίδα από τον επιστήμονα που το ανακάλυψε - «Θα τελειώσει ο εφιάλτης»

Ο Ουγκούρ Σαχίν, ο άνθρωπος που χάρισε ξανά ελπίδα στην ανθρωπότητα μέσω της ανακάλυψης του εμβολίου της Pfizer και της BionTech, παρουσιάζεται σίγουρος για το τέλος της πανδημίας.

Την έξοδο από τον εφιάλτη υπόσχεται με δήλωσή του ο Ουγκούρ Σαχίν, ο άνθρωπος που σκόρπισε χαμόγελα σε όλη την υφήλιο μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του εμβολίου κατά του κορονοϊού μέσα από τις εταιρείες Pfizer και BionTech.

Έχοντας εμφανίσει αποτελεσματικότητα άνω του 90% στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αποτελεί ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα και ο Σαχίν μιλώντας στον Guardian, είναι βέβαιος για το τέλος της πανδημίας.

«Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: ναι, γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικούς ασθενείς θα έχει δραματική επίδραση».

Μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της δοκιμής, ο ίδιος δεν κρύβει πως δεν ήταν σίγουρος αν το εμβόλιό του θα προκαλούσε αρκετά ισχυρή αντίδραση από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. «Ήταν πιθανό ο ιός να μην στοχοποιείται πραγματικά από το εμβόλιο, να μπαίνει στα κύτταρα και να συνεχίζει να αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα εμβόλια μπορούν να νικήσουν αυτόν τον ιό».

Ενώ οι τρέχουσες δοκιμές του εμβολίου των BioNTech/Pfizer δεν θα αποδείξουν επίσημα ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού, σε αντίθεση με το να σταματήσει απλώς την ασθένεια, ο 55χρονος επιστήμονας λέει ότι τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας τον οδηγούν στην υπόθεση πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό και απόλυτα εφικτό.

Με τα συμβατικά εμβόλια να λαμβάνουν γενετικές πληροφορίες από έναν ιό και τις καλλιεργούν σε ανθρώπινο κύτταρο, η μέθοδος mRNA απαιτεί απλώς τον γενετικό κώδικα του ιού, μειώνοντας έτσι τη διαδικασία παραγωγής κατά σχεδόν τρεις μήνες.

«Το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του ιού στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη κι αν καταφέρει να βρει μια διέξοδο, τότε τα Τ-κύτταρα του "επιτίθενται άγρια" και τον εξουδετερώνουν. Έχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα, για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι αυτών των μηχανισμών» εξηγεί.

Η εξειδίκευση της Pfizer με εμβόλια μαζικής αγοράς και η γρήγορη δράση από τις ρυθμιστικές αρχές βοήθησαν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβολίου σε μόλις δέκα μήνες και όχι σε χρόνια, εξηγεί ο Σαχίν. Το πιο αποτελεσματικό υποψήφιο εμβόλιο, που προέκυψε από τις δοκιμές της εταιρείας, «επιτέθηκε» στον κορονοϊό «με περισσότερους από έναν τρόπους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι ώρα θα κλείνουν από σήμερα τα μίνι μάρκετ - Τι ισχύει για τα περίπτερα