ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Έξαρση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός: Έξαρση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα
AP Images

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σιάτλ, Πολιτείες και μεγάλες πόλεις επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες τα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία: ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα 11 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 246.000.

Καθώς πλησιάζει η αργία των Ευχαριστιών, στις 26 Νοεμβρίου –που συνήθως αποτελεί ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις– ανακοινώνονται μέτρα παντού, που όμως δεν φτάνουν μέχρι το πλήρες λοκντάουν, παρά μόνο στην περίπτωση του Νέου Μεξικού.

Μια αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με την άνοιξη: οι περισσότερες Πολιτείες (31 σε σύνολο 50), μεταξύ των οποίων και πολλές που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, επιβάλουν πλέον τη χρήση μάσκας. Μεταξύ αυτών και η Βόρεια Ντακότα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Νταγκ Μπέργκαμ επέβαλε το μέτρο αυτό το Σάββατο, αφού το απέρριπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νέο Μεξικό

Η Δημοκρατική κυβερνήτρια Μισέλ Γκρίσαμ επέβαλε από σήμερα λοκντάουν δύο εβδομάδων: οι κάτοικοι της Πολιτείας καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να μετακινούνται μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα που διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ιλινόι

Η Πολιτεία δεν έχει επιβάλει καραντίνα, όμως η μεγαλύτερη όλη, το Σικάγο (η τρίτη σε μέγεθος πόλη των ΗΠΑ), το έκανε: από σήμερα και για διάστημα 30 ημερών οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους.

Πενσιλβάνια

Η Φιλαδέλφεια θα απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και θα περιορίσει δραστικά τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους καθώς τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται στην έκτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Υγείας, Τόμας Φάρλεϊ.

Μίσιγκαν

Η Δημοκρατική κυβερνήτρια Γκρέτσεν Γουίτμερ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κλείνουν για τρεις εβδομάδες τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.

Κινηματογράφοι και εστιατόρια κλείνουν, απαγορεύεται η ομαδική άθληση και όσοι μπορούν θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι τους. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες.

Ουάσινγκτον

Στην Πολιτεία αυτήν, που ήταν η πρώτη όπου καταγράφηκε κρούσμα της Covid-19 στις ΗΠΑ, στις αρχές του έτους, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζέι Ίνσλι ανακοίνωσε μια σειρά περιοριστικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τρίτη, μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες στο σπίτι τους, εκτός και αν οι επισκέπτες αυτοί έχουν τεθεί σε απομόνωση κατά τις 7 προηγούμενες ημέρες και έχουν βρεθεί αρνητικοί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό 48 ώρες πριν από την επίσκεψη.

Σχολεία και πανεπιστήμια εξαιρούνται από τους περιορισμούς.

Καλιφόρνια

Δώδεκα κομητείες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Λος Άντζελες, περιλαμβάνονται στη ζώνη των «μέγιστων περιορισμών». Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν ή θα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.

Τα σχολεία επίσης θα λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.

Τέξας

Μολονότι οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά στην Πολιτεία αυτήν, όπου την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο Ελ Πάσο, όπου έχουν αναπτυχθεί κινητά νεκροτομεία.

Νιου Τζέρσεϊ

Ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων σε εσωτερικούς χώρους. Σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να συγκεντρώνονται έως και 150 άτομα. Οι αίθουσες που φιλοξενούν γαμήλιες δεξιώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και άλλες εκδηλώσεις θα λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.

Νέα Υόρκη

Από την Παρασκευή, κατόπιν εντολής του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, εστιατόρια και μπαρ στην Πολιτεία πρέπει να κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, τα δημόσια σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όμως μπορεί να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ότι, με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, θα τα ξανακλείσει αν το ποσοστό θετικότητας ξεπεράσει το 3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Moderna: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη