ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ακυρώνονται τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς – 70% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του ιού

Κορονοϊός: Ακυρώνονται τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς – 70% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του ιού

Σε Lockdown τύπου 4 μπαίνουν από τα μεσάνυχτα εκατομμύρια Βρετανοί, σύμφωνα με τις έκτακτες ανακοινώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον - Έως και 70% πιο μεταδοτικός είναι ο ιός μετά τη μετάλλαξη

Τα «Χριστούγεννα ακυρώθηκαν για εκατομμύρια Βρετανούς», αυτός είναι ο τίτλος της βρετανικής Daily Mail μετά τις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον το απόγευμα του Σαββάτου. Αφορμή για τα νέα σκληρά μέτρα είναι αφότου ένα νέο στέλεχος του ιού Covid-19, το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι μεταδίδεται ταχύτερα και οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων.

Αν και όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον, το νέο στέλεχος του ιού δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι πιο θανατηφόρο, ωστόσο μεταδίδεται ταχύτερα, έως και 70% περισσότερο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά την επιβολή των νέων μέτρων. «Πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε.

Συγκεκριμένα το lockdown Επιπέδου 4 επιστρέφει στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιο-ανατολική Αγγλία.

Ποια είναι τα σκληρά μέτρα που «ακυρώνουν» τα Χριστούγεννα

  • Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
  • Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν.
  • Οι πολίτες πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν.
  • Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους.
  • Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και επέμενε ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να σωθούν. Οι αρχές είχαν επιτρέψει την συνάντηση μέχρι τριών νοικοκυριών για πέντε ημέρες τα Χριστούγεννα .

Πλέον, κάθε συγκέντρωση απαγορεύεται στις ζώνες που έχουν υπαχθεί στο Επίπεδο 4, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι εορταστικές συγκεντρώσεις θα επιτραπούν για μία μόνο ημέρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Ευρώπης με περισσότερους των 67.000 νεκρούς. Το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων ξεπεράσθηκε σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε πως αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό.

«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο Ουίτι.

«... Η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG) θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το νέο στέλεχος μπορεί να διασπείρεται ταχύτερα», είπε επίσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Έδειξε το χειρότερο εαυτό του - Η «πληρωμένη» απάντηση της Ελλάδας και η μοιραία Ευρώπη

Ρoή Ειδήσεων