ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τι λένε οι Βρετανοί επιστήμονες για την μετάλλαξη του ιού

Κορονοϊός: Τι λένε οι Βρετανοί επιστήμονες για την μετάλλαξη του ιού

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους με την Βρετανία, η μια πίσω από την άλλη.

Μπορεί ο ΠΟΥ και όλος ο πλανήτης να ανησυχούν για την μετάλλαξη στελέχους του κορονοϊού στην Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι της χώρας είναι καθησυχαστικοί σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως αναφέρει δημοσιεύμα των New York Times, μετάλλαξη αυτή του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη -και είναι γνωστή ως VUI 202012/01.

Παρά το γεγονός πως εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, κάτι που επισήμανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» σχολίασε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας «lockdown» τύπου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα» εξήγησε ακόμη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πιο ταχεία διασπορά, περισσότερες νοσηλείες και εν τέλει περισσότερους θανάτους.

Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του δήλωσε πως βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με αξιωματούχους από τη Βρετανία, καθώς το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορονοϊού, αν και για την ώρα δεν θεωρείται πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το BBC, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας). Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο, διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή. «Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση στην Ολλανδία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, μετά τον εντοπισμό στη χώρα της τουλίπας ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία - Ξέφυγε από την Μεγάλη Βρετανία η μετάλλαξη του ιού