ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σοκαριστική πρόβλεψη για 3,2 εκατομμύρια νεκρούς από κορονοϊό το 2020

ΗΠΑ: Σοκαριστική πρόβλεψη για 3,2 εκατομμύρια νεκρούς από κορονοϊό το 2020
(AP Photo/Lynne Sladky)

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τους νεκρούς στις ΗΠΑ από το νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με το Reuters που ανέλυσε τα στοιχεία των πολιτειών και κομητειών στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα κάθε 33 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πέθαινε από COVID-19.

Η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους σε επτά μέρες ως την 20η Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 6,7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η πλέον φονική στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ προβλέπει ότι τη φετινή χρονιά θα καταγραφούν 3,2 εκατομμύρια θάνατοι συνολικά.

Μέχρι στιγμής, 2,9 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πεθάνει το 2020, από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Covid-19. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ετήσια βάση καταλήγουν στις ΗΠΑ από 20.000 μέχρι 50.000 άνθρωποι.

Από το 2019 μέχρι το 2020 μια αύξηση της τάξης του 15% θα καταγραφεί στους θανάτους στην Αμερική με τη συγκεκριμένη αύξηση σε έναν μόνο χρόνο να θυμίζει εκείνη από το 1917 μέχρι το 1918.

Στους 116.516 έφτασαν οι Αμερικανοί στρατιώτες που πέθαναν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1917, σε σχέση με τους 675.000 Αμερικανούς που πέθαναν από την ισπανική γρίπη το 1918. Η αύξηση που καταγράφηκε έφτασε στο 46%.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μετά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των εορτών μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση στα νοσοκομεία, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους μετά τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι άρχισαν να χορηγούνται δύο νέα εμβόλια κατά της COVID-19, μπορεί να χρειαστεί καιρός έως ότου ο εμβολιασμός να μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα στην εξάπλωση της επιδημίας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα 1% σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο. Το Τενεσί, η Καλιφόρνια και το Ρόουντ Άιλαντ είχαν τα περισσότερα κατά κεφαλήν νέα κρούσματα στη χώρα, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters. Όσον αφορά τους θανάτους από COVID-19 η Άιοβα, η Νότια Ντακότα και το Ρόουντ Άιλαντ ήταν αυτές που επλήγησαν χειρότερα.

Σε ολόκληρη τη χώρα, το 11,3% των τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για τον νέο κορονοϊό βγήκε θετικό, καταγράφοντας μείωση από το 12% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project. Από τις 50 πολιτείες, οι 31 είχαν ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων της τάξης του 10% ή και υψηλότερο. Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στην Άιοβα και το Άινταχο και ανέρχονταν σε πάνω από 40%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι τα ποσοστά θετικών τεστ που ξεπερνούν το 5% είναι ανησυχητικά, επειδή αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτρια» η Αττική με 242 νέα - Ο χάρτης της διασποράς των μολύνσεων