ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφές από κομμάτια πάγου στο Δούναβη

Καταστροφές από κομμάτια πάγου στο Δούναβη

Βάρκες, πλωτές γέφυρες και εστιατόρια παρασύρθηκαν από μεγάλα κομμάτια πάγου που κινούνταν στο Δούναβη, μετά από μα ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας στο Βελιγράδι.

Η θερμοκρασία στη Σερβία ανέβηκε από τους -20 βαθμούς Κελσίου, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, στους 10 βαθμούς χθες Κυριακή, με αποτέλεσμα να λιώσει ο πάγος στο Δούναβη, ο οποίος ξεπερνούσε τους 30 πόντους πάχος.

Συντρίμμια από βάρκες και πλωτά εστιατόρια ήταν διασπαρμένα ανάμεσα στον πάγο, σε μήκος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου.

Οι σερβικές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει παγοθραυστικά για να διατηρήσουν ανοιχτή την κυκλοφορία στους ποταμούς Δούναβη, Τίσα και Σάβα, όμως ο πάγος συσσωρευόταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα κι έτσι οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την κυκλοφορία σε όλους τους ποταμούς της χώρας στις 8 Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος τις τελευταίες εβδομάδες στη Σερβία. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές οι ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα ενδέχεται να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.