ΚΟΣΜΟΣ

«Αντάρτικο» της Astrazeneca: Δεν θα πάει στις συνομιλίες με την Κομισιόν για τα εμβόλια

«Αντάρτικο» της Astrazeneca: Δεν θα πάει στις συνομιλίες με την Κομισιόν για τα εμβόλια
AP

Η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με την Κομισιόν, σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων.

Μεγαλώνει το «χάσμα» μεταξύ της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της.

Αυτή θα ήταν η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Mέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες διάσωσης των συνομιλιών, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει το Politico αντί να παραστεί στην συνάντηση η φαρμακοβιομηχανία θα απαντήσει γραπτώς στην Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την AstraZeneca να δημοσιεύσει τη σύμβαση για το εμβόλιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το Reuters, την Τρίτη (26/01), ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν έχει ακόμη εγκριθεί ακόμη στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει στo τέλος του μήνα. Ωστόσο, η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία τον Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα για 100 εκατομμύρια επιπλέον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Τα έκτακτα μέτρα που έρχονται