ΚΟΣΜΟΣ

Χέρι - χέρι Τουρκία και Πακιστάν για Ισλαμικό μέτωπο κατά πάντων - Η φιλοδοξία Ερντογάν για πυρηνικά

Χέρι - χέρι Τουρκία και Πακιστάν για Ισλαμικό μέτωπο κατά πάντων - Η φιλοδοξία Ερντογάν για πυρηνικά
Ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ίμραν Καν
AP Images

Σε εξέλιξη είναι κοινή άσκηση της Τουρκίας με το Πακιστάν, με την ονομασία «Ατατούρκ 2021», η οποία εντάσσεται στη σύσφιξη σχέσεων των δυο χωρών και στη φιλοδοξία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναπτύξει ένα ισχυρό ισλαμικό μέτωπο αλλά και να αποκτήσει τεχνογνωσία στον τομέα των πυρηνικών.

Από τον Ιανουάριο είχε γίνει σαφές πως η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν περάσει σε μια νέα φάση διμερών σχέσεων. Οι δυο χώρες βλέπουν τα συμφέροντά τους να έχουν κοινούς τόπους, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του ομολόγου του Σαχ Χαμίντ Κουράσι. Σε αυτές είχαν κάνει σαφές πως θα υποστηρίξουν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου σε Κύπρο και Κασμίρ, ενώ έβαλαν στο «παιχνίδι» και το Αζερμπαϊτζάν.

Μια πρόσφατη ανάλυση της Jerusalem Post εξηγούσε την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ, ειδικότερα στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Τουρκία αποτελεί πλέον τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτεί όπλων του Πακιστάν, ενώ οι δυο χώρες είναι στη διαδικασία συζητήσεων ενός deal ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό προβλέπεται η αγορά 30 ελικοπτέρων T-129 ATAK και τεσσάρων πολεμικών πλοίων MILGEM από το Πακιστάν.

Αυτό, όμως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι άλλο από τον τομέα των πυρηνικών όπλων. Το Πακιστάν είναι μια χώρα με τέτοια δύναμη, έχοντας 160 στρατιωτικές κεφαλές, την ώρα που δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, έχει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες, πλούσια κοιτάσματα ουρανίου αλλά όχι την τεχνογνωσία. Αυτή, όμως, τη διαθέτει το Πακιστάν και το γεγονός ότι οι δυο χώρες έχουν τόσο στενή συνεργασία και στο στρατιωτικό τομέα εγείρει έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στις χώρες που έχουν συμφέροντα ενάντια σε αυτά της Άγκυρας και του Ισλαμπαμπάντ.

Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στο ΙσλαμαμπάντAP Images

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, ποτέ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες και τον επεκτατισμό που τον διακατέχει. Συνεπώς, οποιαδήποτε εξέλιξη σε ένα τέτοιο επίπεδο, θα πρέπει να μελετάται πολύ σοβαρά. Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως οι δυο χώρες έστειλαν νέο μήνυμα για τη στρατιωτική τους σύνδεση, με τη διεξαγωγή της άσκησης «Ατατούρκ 2021» στη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Η άσκηση είναι σε εξέλιξη και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε στο Twitter μερικά στιγμιότυπα. «Η άσκηση «Ατατούρκ 2021» διεξάγεται στο Πακιστάν και συνεχίζεται με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεών μας, των κομάντος και των πακιστανικών στρατιωτικών μονάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλα τα παραπάνω, έρχονται να ενισχύσουν βέβαια τις επιδιώξεις του Ερντογάν να αναγάγει σε θρησκευτικό ζήτημα τόσο τις διαφορές του με την Ευρώπη και τη Δύση όσο και την προσπάθεια συνεργασιών και «κηδεμονίας» Ισλαμικών χωρών. Έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι… μυστικό, το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων όλου του κόσμου. Η προσπάθειά του, λοιπόν, να εγκαθιδρύσει ένα ισχυρό Ισλαμικό μέτωπο συμπεριλαμβάνει και τέτοιου τύπου συνεργασίες και σύσφιξη σχέσεων, όπως αυτές της Τουρκίας με του Πακιστάν

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Μήδεια: «Έρχεται η ώρα της Αττικής» - Σφοδρές χιονοπτώσεις μέχρι την Τρίτη