ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία

Δέκα αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας, θα μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό ακόμη.

Πώς άλλαξε όμως, την καθημερινότητά μας ο Covid-19 σύμφωνα με έρευνες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που βιώνουμε στη νέα αυτή πραγματικότητα και με ποιον τρόπο ο κορονοϊός έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, βρίσκονται στη λίστα που ακολουθεί. Ιδού, οι δέκα πιο σημαντικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία.

  1. Η τηλεργασία

Η πανδημία ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους στην τηλεργασία και όπως φαίνεται, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν βρίσκουν αυτή την αλλαγή στη ζωή τους και συγκεκριμένα, στον τρόπο που εργάζονται, αρνητική. Για την ακρίβεια, το 42% των ερωτηθέντων πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Coronavirus Disruption Project, δήλωσε ότι η εμπειρία της τηλεργασίας, τους έχει κάνει να θέλουν να εργάζονται πλέον πιο συχνά από το σπίτι. Η ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου και η ευκαιρία που δίνεται στους σύγχρονους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα οχήματα τους σε καθημερινή βάση, αποτελούν δύο παράγοντες που κάνουν για εκείνους την τηλεργασία αρκετά θελκτική.

  1. Οι επισκέψεις στον γιατρό

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μόλις το 4% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 50 ετών στις ΗΠΑ είχε δει έναν γιατρό ψηφιακά το 2019. Το 2020 όμως, τα πράγματα άλλαξαν και οι ιατρικές τηλεσυνεδρίες άρχισαν να γίνονται όλο και πιο συχνές και δημοφιλείς, κάτι που αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο «φαινόμενο», λόγω της πανδημίας. Η τηλεϊατρική κερδίζει συνεχώς έδαφος.

  1. Οι αγορές από το σούπερ μάρκετ

Ακόμη και εκείνοι που δεν «το έχουν» την τεχνολογία, πήραν την απόφαση να στραφούν στο διαδίκτυο και σε ψηφιακές λύσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, όπως εκείνη που σχετίζεται με τις αγορές από το σούπερ μάρκετ. Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι είναι οι καταναλωτές οι οποίοι βασίζονται σε online επιλογές για να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας, αποφεύγοντας έτσι τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό.

  1. Οι επαφές μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Από το Zoom μέχρι το Facebook και από το Viber μέχρι το Skype. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έγιναν ο «κανόνας» στη μεταξύ μας επικοινωνία την περίοδο που μείναμε σπίτι και όπως όλα δείχνουν, οι εικονικές και ψηφιακές συναντήσεις με φίλους, συναδέλφους και φυσικά συγγενείς συνεχίζονται, προς αποφυγή των πολλών μετακινήσεων και υπό τον φόβο του Covid-19. Η τεχνολογία αποτελεί σίγουρα το «κλειδί» στην επικοινωνία εν έτει 2020.

  1. Η χρήση της μάσκας

Η μάσκα προστασίας αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου και όπως όλα δείχνουν, η νέα αυτή προσθήκη στη ζωή μας, θα μας συντροφεύει για αρκετούς μήνες. Ακόμη και σε πόλεις όπου η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους δεν είναι πάντα υποχρεωτική, πολλοί είναι πλέον εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να φορούν μάσκα προστασίας σε κάθε τους έξοδο, μετακίνηση ή επαφή με τρίτους, θέλοντας να είναι και να αισθάνονται περισσότερο προστατευμένοι από τον κορονοϊό.

  1. Οι επισκέψεις στους κινηματογράφους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του Covid-19 επηρέασε σημαντικά τον τομέα της διασκέδασης και φυσικά, εκείνον του πολιτισμού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι επισκέψεις στους κινηματογράφους γίνονται όλο και σπάνιες και υπό τη λήψη πολλών μέτρων προστασίας, ενώ πολλές κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο και ειδικότερα σε περιοχές στις οποίες καταγράφονται καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, παραμένουν κλειστές. Αυτός είναι ο λόγος που οι streaming υπηρεσίες έχουν αυτό το διάστημα την «τιμητική» τους, με την κατανάλωση streaming περιεχομένου συνεχώς να αυξάνεται.

  1. Τα αεροπορικά ταξίδια

Εκτός από τους τομείς της εστίασης και της διασκέδασης, ένας ακόμη τομέας που επηρεάζεται σημαντικά από την πανδημία, είναι εκείνος του τουρισμού. Ο όρος staycation που αφορά στις εγχώριες «αποδράσεις», αποτελεί τον «κανόνα» στα ταξίδια τους τελευταίους μήνες. Τα ταξίδια στο εξωτερικό περιορίζονται. Το ίδιο και τα αεροπορικά ταξίδια. Με βάση τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, λοιπόν, το αυτοκίνητο και οι εξορμήσεις «εντός», φαντάζουν πλέον ως οι πλέον ιδανικές επιλογές για ταξίδι.

  1. Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Όσοι μετακινούνταν πριν την πανδημία του Covid-19 με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλέον έχουν αλλάξει συνήθειες. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους με τα ΜΜΜ, ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν στραφεί αποκλειστικά στη χρήση αυτοκινήτου ή ποδηλάτου. Διότι παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας προστασίας στα ΜΜΜ σε πολλές χώρες του κόσμου είναι υποχρεωτική, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού που προκαλούν ανησυχία.

  1. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων που αφορούν στην υγεία μας

Με το εμβόλιο για τον Covid-19 να μην έχει ακόμη βρεθεί και εγκριθεί και την ώρα που σε πολλές χώρες καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ένα ακόμη ιδιαίτερο σημαντικό θέμα έρχεται στο προσκήνιο: Εκείνο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αφορούν στην υγεία μας. Με την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων να κρίνεται απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προβληματίζονται για την επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν στην υγεία τους. Φαίνεται όμως, ότι θα πρέπει να ζήσουμε με αυτή την αλλαγή. Μία λύση που, όπως φαίνεται, πάντως εφαρμόζεται όλο και σε περισσότερες χώρες, είναι εκείνη της χρήσης εφαρμογών για την καλύτερη ενημέρωσή μας σε ό,τι αφορά στις περιοχές, τις πόλεις και τις γειτονιές με πολλά κρούσματα.

  1. Η υγιεινή μας

Τέλος, μια αλλαγή που έφερε στη ζωή μας η πανδημία και η οποία σίγουρα δεν είναι αρνητική, είναι εκείνη που σχετίζεται με την καλύτερη φροντίδα της προσωπικής μας υγιεινής. Πλέον όλοι γνωρίζουμε πώς να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, ενώ είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στην υγιεινή και την καθαριότητά μας, με τα αντισηπτικά να αποτελούν πλέον βασικούς μας «συμμάχους» ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας και την προστασία μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.