ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος εμβολίων: Η Aυστραλία ζητάει από την Κομισιόν να επανεξετάσει το μπλόκο της Ιταλίας

Πόλεμος εμβολίων: Η Aυστραλία ζητάει από την Κομισιόν να επανεξετάσει το μπλόκο της Ιταλίας

Νέο κεφάλαιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ε.Ε και το φαρμακευτικό κολοσσό της AstraZeneca εγκαινιάζει η απόφαση της Ιταλίας να μπλοκάρει την εξαγωγή 250.000 φιαλιδίων εμβολίου της ΑstraZeneca κατά του κορονοϊού στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση της Ρώμης για το μπλόκο της Ιταλίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι χαμένες δόσεις δεν θα επηρεάσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού της.

«Η Αυστραλία έθεσε το ζήτημα στην Κομισιόν μέσω πολλών καναλιών.Συγκεκριμένα ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.


Η Αυστραλία είχε ήδη λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ποσότητα ικανοποιητική όπως λέει μέχρι να αυξηθεί η τοπική παραγωγή του εμβολίου.

Νοσηλεύτριες αναμένουν να εμβολιαστούνΑ.P


Η χώρα ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού της πριν από δύο εβδομάδες, εμβολιάζοντας τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και τους ηλικιωμένους με το εμβόλιο της Pfizer. Την ώρα που ζητάει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκότ Μόρισον είπε ότι μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για την απόφαση της Ιταλίας.

«Στην Ιταλία 300 άνθρωποι κατά μέσο όρο πεθαίνουν ημερησίως. Μπορώ λοιπόν να καταλάβω το υψηλό επίπεδο άγχους που υπάρχει στην Ιταλία και σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε.

Mπλόκο της Ιταλίας στις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία


H Iταλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε που έθεσε σε ισχύ τους νέους κανονισμούς των «27» για τη διακοπή των εξαγωγών σε περίπτωση που η προμηθεύτρια εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη χωρίς να εκφράσει αντιρρήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγραψε ο ιταλικός Τύπος.

Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Ανάνι, κοντά στη Ρώμη. Και μέσα στο επόμενο διάστημα θα μοιραστούν σε κράτη μέλη της ΕΕ.


Ο Ιταλός πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, δήλωσε στους εταίρους του ότι το μπλοκ πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να τηρήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.


Aντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας εμβoλιασμού που ξεκίνησε στο τέλος Δεκεμβρίου, η Ε.Ε θέσπισε σύστημα ελέγχου των εξαγωγών για

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο ΝτράγκιΑ.P

τα εμβόλια. Η απόφαση της Κομισιόν για το Μηχανισμό Ελέγχου των Εξαγωγών, ελήφθη στις 30 Ιανουαρίου του 2021.


Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η εταιρεία προσπαθεί να παραδώσει στην Ε.Ε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορωνοϊό μέχρι το τέλος Μαρτίου, ποσότητα μικρότερη δηλαδή από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της.

Μάριο Ντράγκι: Ο νέος ισχυρός άνδρας της Ε.Ε

Η Ιταλία, μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά κατά τον πρώτο κύμα της πανδημίας, δείχνει τα δόντια της στις φαρμακευτικές, σχολίασε το ΒΒC.

Ο νέος πρωθυπουργός της Μάριο Ντράγκι, ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη ως πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της ΕΕ ότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Ο «σούπερ Μάριο» όπως τον αποκαλούν, δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού. Είναι αποφασισμένος να δείξει ότι η χώρα του - και η ΕΕ - θα χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να το καταφέρουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»