ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος εμβολίων: Προειδοποίηση της ΕΕ για «μπλόκα» στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Πόλεμος εμβολίων: Προειδοποίηση της ΕΕ για «μπλόκα» στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των εμβολίων εγκαινιάζει η απειλή της Ε.Ε να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων προς τη Βρετανία με στόχο «να διασφαλίσει ότι θα εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ευρωπαίοι».

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά , είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι προκειμένου να ενισχύσει η ΕΕ την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της μπορεί να εξετάσει κινήσεις όπως το «μπλόκο των εξαγωγών εμβολίων σε χώρες που έχουν υψηλότερο δείκτη εμβολιασμού από εμάς, όπως είναι λόγου χάρη η Βρετανία.


Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο τα κράτη-μέλη μπορούν να καταφύγουν σε νομικά μέσα και να λάβουν επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες.Αυτό θα επέτρεπε στην Ε.Ε να καταλάβει εργοστάσια και να επιβάλει απαγορεύσεις εξαγωγών.

"Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης του αιώνα. Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό» τόνισε.

Την ώρα που η ΕΕ έχει αποστείλει στη Βρετανία σχεδόν 10 εκατομμύρια δόσεις, ούτε μία δεν έχει εξαχθεί από τη Βρετανία προς την Ε.Ε, σημείωσε, επικρίνοντας το Λονδίνο για τις τακτικές του.

«Περιμένουμε ακόμη την παραλαβή δόσεων από τη Βρετανία, οπότε αυτή είναι μια πρόσκληση για να μας δείξει το Ηνωμένο Βασίλειο οτι θα μπορούσε να κάνει εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση» , δήλωσε.

«Οι ανοιχτοί δρόμοι κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις και γι 'αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα». Αν η κατάσταση δεν αλλάξει «θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για να συναρτήσουμε τις εξαγωγές προς τις χώρες παραγωγής εμβολίων, από το επίπεδο του ανοίγματος τους προς εμάς» κατέληξε.

Οι προειδοποιήσεις της φον ντερ Λάιεν έγιναν την ώρα που έξι χώρες της Ε.Ε εξέφρασαν παράπονα στις Βρυξέλλες για τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων που παρεμποδίζουν την ήδη προβληματική εκστρατεία εμβολιασμού των «27».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;