ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ - ΗΠΑ προς Ερντογάν για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ - ΗΠΑ προς Ερντογάν για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος

«Η τυχόν απαγόρευση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι εξαιρετικά προβληματική»

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πέιτσινοβιτς Μπούριτς τάσσεται κατά της απαγόρευσης του -φιλοκουρδικού- Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία.

«Η τυχόν απαγόρευση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι εξαιρετικά προβληματική. Υπάρχουν διάφορες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και κατά της Τουρκίας, οι οποίες θεωρούν την απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος ως παραβίαση των κανόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Μαρίγια Πέιτσινοβιτς Μπούριτς, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έχει αποφασίσει στο παρελθόν -στις έξι από τις επτά υποθέσεις απαγορεύσεως κομμάτων- κατά της Τουρκίας και έχει καταδικάσει τις απαγορεύσεις κομμάτων ως παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνει η εν λόγω εφημερίδα.

«Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από το απλό γεγονός ότι αυτό το κόμμα προσπαθεί να συζητήσει δημόσια για την κατάσταση ενός μέρους του πληθυσμού. Η κριτική του τρόπου με το οποίο μια κυβέρνηση εφαρμόζει αντιτρομοκρατικά μέτρα δεν μπορεί να αποτελέσει επίσης λόγο απαγόρευσης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει υπογραμμίσει ρητά τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν τα κόμματα στη δημοκρατία και θεωρεί τη διάλυση ή την απαγόρευση ενός κόμματος ως ένα ακραίο μέτρο που δικαιολογείται μόνο ως έσχατη λύση σε πολύ εξαιρετικές περιστάσεις. Σε αυτές τις "εξαιρετικές περιστάσεις" περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η άμεση σύνδεση ενός πολιτικού κόμματος και των εγκληματικών δραστηριοτήτων μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία έχει προηγουμένως αποδειχθεί από ανεξάρτητο δικαστήριο», τόνισε η επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορεύσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με τον ισχυρισμό ότι το κόμμα αυτό υπονομεύει την «ακεραιότητα του κράτους».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη επικρίνει τα σχέδια απαγόρευσης. Μια τέτοια απόφαση «θα προσέκρουε στην βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

Αύριο το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση των σχέσεών τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει έδρα το Στρασβούργο και 47 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας. Το κύριο μέλημά του είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κρίσιμη η κατάσταση του τρίχρονου αγοριού στο Ηράκλειο - Αναζητά ένα «θαύμα»

Ρoή Ειδήσεων