ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία πλημμύρες: Ζευγάρι είδε το σπίτι του να παρασύρεται από το ποτάμι την ημέρα του γάμου του

Αυστραλία πλημμύρες: Ζευγάρι είδε το σπίτι του να παρασύρεται από το ποτάμι την ημέρα του γάμου του

Αντιμέτωποι με σκηνές βιβλικής καταστροφής είναι οι κάτοικοι στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας που βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου μισού αιώνα. Τουλάχιστον 18 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά απο από καταρρακτώδη βροχή.

Ένα νεαρό ζευγάρι είδε συγκλονισμένο το σπίτι του να παρασύρεται από έναν ορμητικό χείμαρρο την ημέρα μάλιστα που είχαν προγραμματίσει να κάνουν το γάμο τους…σε ένα ειδυλλιακό μέρος δίπλα στο ποτάμι.

Σοκαρισμένοι οι γείτονες μαγνητοσκόπησαν το εξοχικό σπίτι των τριών υπνοδωματίων να πλέει σαν…καρυδότσουφλο στον ποταμό Μάνινγκ που υπερχείλισε, μετά από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών.

Τι συνέβη στο σπίτι;

Η Σάρα Σόρς και ο Τζόσουα Έντζ είχαν νοικιάσει το εξοχικό σπίτι στο Mόντρουκ, 325 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ και ετοιμάζονταν να παντρευτούν το Σάββατο στις όχθες του ποταμού μπροστά από το ακίνητο. Τα νερά από τις πλημμύρες βύθισαν στην κυριολεξία τις αυλές των ακινήτων στη λεωφόρο Λάντμπερι στο Πένριθ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Λίγο πριν το γάμο, το ζευγάρι, που είναι μαζί εδώ και εννέα χρόνια, ευτυχώς έμεινε με τις οικογένειές του και δεν βρισκόταν στο σπίτι όταν παρασύρθηκε.

«Κυριολεκτικά το είδαμε να επιπλέει σαν ένα πλωτό σπίτι, ολόκληρο το σπίτι, εντελώς ανέπαφο» δήλωσε ο συνιδιοκτήτης του ακινήτου Πίτερ Μπάουι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC της Αυστραλίας. «Έπλεε πολύ γρήγορα. Κάλυψε σχεδόν ένα χιλιόμετρο ανέπαφο, 100%. Αυτό το σπίτι απλά…σηκώθηκε και άρχισε να πλέει στο ποτάμι» πρόσθεσε

Οι πιο καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία εδώ και έναν αιώνα

Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων γύρω από το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, και πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας και το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ. Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έκλεισαν σχολεία, ενώ οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μη μετακινηθούν και αν χρειαστεί να δουλέψουν από το σπίτι.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από προειδοποιήσεις των Αρχών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και οι Αρχές προειδοποιούν για "απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες", καθώς η στάθμη των υδάτων δεν αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι την Πέμπτη.

Τουλάχιστον επτά καταφύγια έχουν ανοίξει για τους πλημμυροπαθείς σε ολόκληρη την πολιτεία, με την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν να μιλάει για φαινόμενο που «συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια» και να δηλώνει ανακουφισμένη που δε σημειώθηκαν μέχρι στιγμής θάνατοι. «Είναι θαύμα δεδομένων αυτών που περάσαμε» είπε.

«Δεν ξέρω καμία στιγμή στην ιστορία της πολιτείας κατά την οποία να έχουμε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε τόσο γρήγορη διαδοχή και μάλιστα εν μέσω πανδημίας» κατέληξε.

Ανυπολόγιστες καταστροφές- Μετά τις πυρκαγιές οι πλυμμήρες

Οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές που φιλοξενούν το ένα τρίτο περίπου από το συνολικό πληθυσμό των 25 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ανυπολόγιστες.

Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν εικόνες νεκρών άγριων ζώων να επιπλέουν στις πλημμυρισμένες περιοχές και εκατοντάδες σπίτια να έχουν γεμίσει νερά μέχρι τα παράθυρά τους.

Οι κοινότητες που δοκιμάζονται από τις πλημμύρες είχαν πληγεί τα προηγούμενα καλοκαίρια από καταστροφικές πυρκαγιές.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις - έως και 900 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές - ήταν πρωτοφανείς. Πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία μετατράπηκαν σε «εσωτερική θάλασσα».

Το έντονο καλοκαίρι βροχής και πλημμυρών στην ανατολική Αυστραλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο έτος, όταν πολλές από τις ίδιες περιοχές υπέφεραν απο πυρκαγιές-μαμούθ και βίωσαν πρωτοφανή ξηρασία, γράφει το BBC.

Αυτή η πλευρά της ηπείρου βιώνει επί του παρόντος ένα μοτίβο καιρού που θυμίζει το φαινόμενο "Λα Νίνια", το οποίο συνήθως φέρνει περισσότερες βροχοπτώσεις και τροπικούς κυκλώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ανάλογες καταστροφές θα είναι πιο συχνές μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Η εφιαλτική εφημερία και η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα που σόκαρε