ΚΟΣΜΟΣ

«Προειδοποιητική βολή» ΕΕ για τα εμβόλια: Αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές θέλει η Κομισιόν

«Προειδοποιητική βολή» ΕΕ για τα εμβόλια: Αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές θέλει η Κομισιόν
AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηροποίηση των ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων για τον κορονοϊό, μετά τις κατηγορίες σε βάρος της βρετανοσουηδικής AstraZeneca πως δεν τήρησε τη συμφωνία για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες της ΕΕ.

Τα σχέδια αυτά δεν περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγών, μα, όπως σημειώνει το BBC, αναμένεται να προκαλέσουν εντάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένεται να τεθούν προ των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

Στο πλαίσιό τους κάθε φορτίο θα αξιολογείται με βάση τους ρυθμούς εμβολιασμών και τις εξαγωγές της χώρας προορισμού. Στο μεταξύ, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αναφέρθηκε πως βρέθηκαν στην Ιταλία: Η La Stampa μετέδωσε πως περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις που προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν κοντά στη Ρώμη, μα εντοπίστηκαν από Ιταλούς ελεγκτές στο πλαίσιο έρευνας από την Κομισιόν.

Οι αναφορές αυτές έρχονται μερικές εβδομάδες αφού η ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, στο πλαίσιο νέων κανονισμών της ΕΕ που επιτρέπουν το μπλοκάρισμα ενός φορτίου εάν κριθεί πως μια εταιρεία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε 27 χώρες- μέλη.

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως «αντιμετωπίζουμε μια πανδημία και δεν επιδιώκεται να τιμωρηθεί οποιαδήποτε χώρα».

Καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται ανά την Ευρώπη, οι χώρες- μέλη επιδιώκουν να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού. Η Γερμανία ανακοίνωσε αυστηρό lockdown το Πάσχα, μα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ανακάλεσε και ζήτησε συγγνώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είπε την Τετάρτη πως κατά μέσο όρο τον μήνα αυτό γίνονταν 170.000 εμβολιασμοί ημερησίως, και ο στόχος ήταν να αυξηθούν στο μισό εκατομμύριο. Επίσης, υπογράμμισε πως πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακευτικές να τηρούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα νέα κριτήρια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας ως νέα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την έγκριση εξαγωγών με βάση τον μηχανισμό για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19. Πρόκειται για ένα σύστημα που βελτιώνει σημαντικά τη διαφάνεια των εξαγωγών αναφέρει η Κομισιόν.

Ωστόσο, ο στόχος για την έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 για τους πολίτες της ΕΕ εξακολουθεί να μην τηρείται, υπογραμμίζει.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ενώ τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας και δεν παραδίδουν όλες οι εταιρείες με βάση το συμβόλαιό τους, η ΕΕ είναι ο μόνος μεγάλος παραγωγός του ΟΟΣΑ που συνεχίζει να εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα σε δεκάδες χώρες. Όμως οι ανοιχτοί δρόμοι πρέπει να τρέχουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Γι'αυτό η Επιτροπή θα εισαγάγει τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας στον υφιστάμενο μηχανισμό έγκρισης της ΕΕ».

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ο νέος κανονισμός εισάγει δύο αλλαγές στον υπάρχοντα μηχανισμό. Εκτός από τον αντίκτυπο μιας προγραμματισμένης εξαγωγής στην εκπλήρωση των εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς της ΕΕ (APA) με τους παρασκευαστές εμβολίων, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσουν:

-Αμοιβαιότητα - εάν περιορίζει η χώρα προορισμού τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή τις πρώτες ύλες τους υλικά, είτε με νόμο είτε με άλλα μέσα.

-Αναλογικότητα - εάν είναι οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού καλύτερες ή χειρότερες από της ΕΕ, ιδίως της επιδημιολογικής κατάστασής της, του ποσοστού εμβολιασμού και της πρόσβασης σε αυτήν σε εμβόλια.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ζητούμενες εξαγωγές δεν παρουσιάζουν απειλή για την ασφάλεια εφοδιασμού εμβολίων και των συστατικών τους στην Ένωση. Η ΕΕ δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένη στη διεθνή αλληλεγγύη και συνεπώς θα συνεχίσει να αποκλείει από αυτή την απόφαση προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια ή οι οποίες προορίζονται για τις 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα κάτω από τη λίστα δεσμεύσεων της COVAX .

Η εκτελεστική πράξη που αφορά στον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών, όπως τονίζεται, είναι στοχευμένη, αναλογική, διαφανής και προσωρινή.

Από την έναρξη αυτού του μηχανισμού, έχουν πραγματοποιηθεί 380 αιτήσεις εξαγωγής σε 33 διαφορετικούς προορισμούς για τη χορήγηση συνολικά περίπου 43 εκατομμύριων δόσεων.

Οι προορισμοί εξαγωγής περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (με περίπου 10,9 εκατομμύρια δόσεις), τον Καναδά](6,6 εκατομμύρια), Ιαπωνία (5,4 εκατομμύρια), Μεξικό (4,4 εκατομμύρια), Σαουδική Αραβία (1,5 εκατομμύρια), Σιγκαπούρη (1,5εκατομμύρια), Χιλή (1,5 εκατομμύρια), Χονγκ Κονγκ (1,3 εκατομμύρια), Κορέα (1,0 εκατομμύρια) και Αυστραλία (1,0 εκατομμύρια) αναφέρει η Κομισιόν.

H ΕΕ δεν πρέπει να είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» της πανδημίας εξάγοντας εμβόλια την ώρα που άλλες χώρες κρατούν τις προμήθειες για τον εαυτό τους, είπε Γάλλος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας τα σχέδια για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων ως προς τις εξαγωγές των εμβολίων- και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα υποστηρίξει αυτό το επικαιροποιημένο σύστημα της ΕΕ. Πάντως, κατέληξε πως η ΕΕ δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί σε ένα είδος ανταλλαγής κατηγοριών με την Βρετανία στο θέμα και πρόσθεσε ότι πολιτικοί της ΕΕ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια τέτοια αντιπαράθεση στα μάτια της κοινής γνώμης.

(με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία (ΧΑΡΤΗΣ)