ΚΟΣΜΟΣ

25η Μαρτίου : Γη και...διάστημα στα «γαλανόλευκα» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

25η Μαρτίου : Γη και...διάστημα στα «γαλανόλευκα» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Aπό το μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στον κόσμο, μέχρι το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και τη Νότιο Αφρική δεκάδες πόλεις ανά τον πλανήτη «φωτίστηκαν» με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τιμήσουν τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση.

Εμβληματικά κτίρια, δημαρχιακά μέγαρα, ναοί ακόμη και γήπεδα ντύθηκαν στα γαλανόλευκα και εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης έστειλαν και εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα και ευχές για την ιστορική ημέρα της Ελλάδας.

Ξεχωριστή θέση έχει ο χαιρετισμός του Ιταλού αστροναύτη Ινάτσιο Μανιάνι από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ευτυχισμένη επέτειο γράφει και "ντύνει" το σημα της NASA με την ελληνική σημαία:

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Συγκίνηση προκάλεσε η φωταγώγηση της Όπερας του Σίδνεϊ στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Με αυτόν τον φαντασμαγορικό, όσο και συμβολικό τρόπο, η Αυστραλία και η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας τίμησαν την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Λίγο μετά τη δύση του ηλίου, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την φωταγώγηση του φημισμένου κτιρίου. Το λιμάνι της αυστραλιανής μεγαλούπολης πλημμύρισε με Έλληνες ομογενείς που κρατούσαν ελληνικές σημαίες, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και φωτογράφισαν την ιστορική στιγμή.


Στη Μελβούρνη κεντρικά κτίρια της πόλης φωτίστηκαν μπλε για να τιμήσουν τους αγώνες των Ελλήνω, όπως ο σταθμός Φλίντερς, το μουσείο μετανάστευσης, αλλά και ο ουρανοξύστης της κοινότητας Μελβούρνης.

Στην Καμπέρα φωταγωγήθηκαν το Εθνικό Μουσείο και άλλα ιστορικά κτίρι. Στην Αυστραλία τιμής ένεκεν γίνονται συμβολικά 200 εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα διαρκέσουν ολόκληρο το χρόνο.

ΗΠΑ


Στις ΗΠΑ, το Empire State Building της Νέας Υόρκης, ένας από τους ψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο «γιόρτασε» την εθνική επέτειο της Ελλάδας.


«Τιμάμε την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με γαλανόλευκα φώτα μαζί με τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις..» έγραφε ο επίσημος λογαριασμός στο twitter.
Πολλά ακόμη κτίρια στη Νέα Υόρκη... φόρεσαν και αυτά τα γαλανόλευκα, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Άντριου Κουόμο να ανεβάζει τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


«Η ελληνική κοινότητα στη Νεα Υόρκη και όλο τον κόσμο γιορτάζει τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης από την οθωμανική αυτοκρατορία» έγραψε. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, οι γέφυρες Κουόμο, και Kosciuszko το κτίριο McCall SUNY φωταγωγήθηκαν μεταξύ άλλων.


Το Δημαρχείο του Σαν Φραντσίσκο, η γέφυρα προς τιμήν του διάσημου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεονάρντ Ζακίμ, στη Βοστώνη, το Διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες τίμησαν επίσης την εθνική επέτειο της Ελλάδας.

ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21, οι πρωτοβουλίες θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα και άλλα σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο αναμένεται να ”ντυθούν” σε λευκό και γαλάζιο χρώμα.

Πορεία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποίησαν στη Λευκωσία μέλη οργανώσεων, με σημαίες και πανό. Η πορεία ξεκίνησε από το χώρο στάθμευσης του Παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας και κατέληξε στην Ελληνική Πρεσβεία.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου κατά τα ιστορικά ευρήματα γίνονταν συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη της Φιλικής εταιρείας και τους Κυπρίους αγωνιστές, το κτήριο του υπουργείου Παιδείας Κύπρου, η Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, καθώς και το Δημαρχείο Στροβόλου, τον Δήμο απ’ όπου καταγόταν ο Εθνομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο οποίος ηγήθηκε της Κυπριακής ομάδας των αγωνιστών του 21 φωταγωγήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαρτίου στα χρώματα της Γαλανόλευκης.

ΚΑΝΑΔΑΣ


Ο Καναδάς φιλοξένησε επίσης πολλές εκδηλώσεις, όπως μια εκδήλωση φωτός στον πύργο CN του Τορόντο, με το προηγμένο νέο σύστημα φωτισμού , και μια ειδική παρέλαση Drive-by στο Βανκούβερ που ολοκληρώθηκε με τελετή κατάθεσης στεφάνων στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.


Στο Τορόντο η εμβληματική επιγραφή «ΤΟRONTO» μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο φωτίστηκε στα γαλανόλευκα. Ο δήμαρχος Τζον Τόρι, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Νίκο Μαντά πλαισίωσαν το γεγονός με μία αντίστοιχη τελετή.

ΙΣΡΑΗΛ


Στα Ιεροσόλυμα φωταγωγήθηκε η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η αρχαιότερη Μονή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Στο Τελ Αβίβ την ίδια ώρα φωταγωγήθηκε ένα άλλο σημαντικό κτίριο, τουλάχιστον για τους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης, η Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα (πρώην Γιάντ Ελιάου) έδρα της γνωστής ομάδας Μακάμπι Τελ Αβίβ.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Στο Μόναχο -άλλη μία πόλη με σημαντική παρουσία Ελλήνων- φωταγωγήθηκαν συμβολικά, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας δυο εμβληματικά κτήρια τα Προπύλαια (Propyläen) και το Olympiaturm από τις 19:00 έως τις 23:30.

Τα Προπύλαια κατασκευάστηκαν μεταξύ 1854 και 1862 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Leo von Klenze – ένθερμου υποστηρικτή της ελληνικής αρχιτεκτονικής – με χρηματοδότηση του Βαυαρού βασιλιά και πατέρα του ‘Οθωνα, Λουδοβίκου Ι. Φέρει σαφείς αναφορές στην Ελλάδα τόσο μέσω του αρχιτεκτονικού του σχεδιασμού (δωρικός και ιωνικός ρυθμός) όσο και μέσω του γλυπτού του διακόσμου (σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση). Στο εσωτερικό τμήμα των Προπυλαίων αναγράφονται ονόματα φιλελλήνων καθώς και Ελλήνων αγωνιστών στην Ελληνική. Σήμα κατατεθέν της πόλης, το Olympiaturm βρίσκεται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου, το οποίο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΣΝΙΑΣ


Με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας φωταγωγήθηκε και το Προεδρικό Μέγαρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, στη Μπάνια Λούκα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
«Η Σερβική Δημοκρατία, τιμά την 25η Μαρτίου και τον αδελφικό ελληνικό λαό, τιμά την ημέρα εκείνη που ο αγώνας των Ελλήνων συγκίνησε, τελικά, ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε στο μήνυμά της η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.
Εκτός από το προεδρικό Μέγαρο, στη Μπάνια Λούκα, στα γαλανόλευκα ντύθηκαν και δημόσια κτίρια στις πόλεις Τρέμπινιε , Ζβόρνικ και Ντόμποϊ.


ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ


Η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής, ξεκίνησε τη δημιουργία μιας γιγαντιαίας ελληνικής σημαίας (50x30τ.μ.) ειδικά για την περίσταση. Οι εμπνευστές της ιδέας ενθαρρύνουν τους φιλέλληνες να «αγοράσουν ένα μέτρο» υφάσματος της σημαίας προς υποστήριξη της ομοσπονδίας. Όταν ολοκληρωθεί η γιγαντιαία γαλανόλευκη θα χρησιμοποιείται ως κάλυμμα σκηνών για τις εκδηλώσεις στους μελλοντικούς εορτασμούς.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ


Στο Ριάντ φωταγωγήθηκε το Al Faisaliyah Center, ένα εμπορικό συγκρότημα με ουρανοξύστες που βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ


Η καρδιά της Ελλάδας «χτύπησε» και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που αντήχησε από τον εθνικό ύμνο.

ΛΙΒΑΝΟΣ

Στα χρώματα της γαλανόλευκης «ντύθηκε» επίσης και το Μουσείο Σουρσόκ στον Λίβανο.

Πολλές πόλεις στην τίμησαν την Ελλάδα φωτίζοντας τα δημαρχεία τους, όπως μεταξύ άλλων η Ρώμη, οι Βρυξέλλες και το Παρίσι, το Μάντσεστερ και το Δουβλίνο. Η Ισπανία φωταγώγησε μεταξύ άλλων με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στη Μαδρίτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή-θυρίδες: Το κινητό του Βασίλη Γκουρούση θα δείξει τον «θησαυρό» των 4 εκατ. ευρώ;