ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Θα διασφαλίσουμε πως τα εμβόλια της AstraZeneca θα παραμείνουν στην ΕΕ

Κομισιόν: Θα διασφαλίσουμε πως τα εμβόλια της AstraZeneca θα παραμείνουν στην ΕΕ
AP

Η ΕΕ θα διασφαλίσει πως τα εμβόλια για τον κορονοϊό που παράγονται από την AstraZeneca εντός της θα παραμείνουν εκεί μέχρι η εταιρεία να αρχίσει και πάλι να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της ως προς τις παραδόσεις, είπε την Παρασκευή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Η ΕΕ αυστηροποίησε τον έλεγχο επί των εξαγωγών εμβολίων κορονοϊού, στο πλαίσιο του ευρύτερου ζητήματος που έχει προκύψει με τις εξαγωγές σε χώρες με υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού, όπως η Βρετανία, ή χώρες που δεν μοιράζονται τις δόσεις που παράγουν.

«Φυσικά, η AstraZeneca είναι ζήτημα…είχαμε πρόβλημα με αυτή την εταιρεία» είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας πως όλοι οι άλλοι προμηθευτές τα πήγαιναν καλά.

«Έχουμε τα εργαλεία και θα διασφαλίσουμε πως όλα θα μείνουν στην Ευρώπη μέχρι η εταιρεία να επιστρέψει στις δεσμεύσεις της» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Reig Jofre στη Βαρκελώνη, όπου θα συσκευάζεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson από τα μέσα του Ιουνίου.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων για τον κορονοϊό μέχρι τα τέλη του έτους, με 52 εργοστάσια να συμμετέχουν στη διαδικασία ανά την ήπειρο, είπε ο Μπρετόν. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναμένεται να έχει εμβολιάσει αρκετούς το καλοκαίρι, πιθανώς κατά τα μέσα Ιουλίου, για να επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα παραγωγής δύο- τριών δισεκατομμυρίων δόσεων συνολικά, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 707 διασωληνωμένους, 1.496 μολύνσεις και 53 νεκρούς