ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Ένταλμα σύλληψης για την σιδηροδρομική τραγωδία ζήτησαν οι εισαγγελείς

Ταϊβάν: Ένταλμα σύλληψης για την σιδηροδρομική τραγωδία ζήτησαν οι εισαγγελείς
AP

Εισαγγελείς ζήτησαν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του υπεύθυνου ενός εργοταξίου, φορτηγό από το οποίο πιστεύεται ότι προκάλεσε την Παρασκευή το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί στην Ταϊβάν τις τελευταίες επτά δεκαετίες, με τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Συρμός εξπρές συγκρούστηκε με φορτηγό που γλίστησε από το εργοτάξιο σε πρανές, φθάνοντας πλάι στις σιδηροτροχιές. Ο οδηγός υπάρχουν υποψίες πως δεν είχε τραβήξει σωστά το χειρόφρενο του φορτηγού.

Το τρένο, που μετέφερε σχεδόν 500 επιβάτες, εκτελούσε δρομολόγιο από την Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, προς την Τάιτουνγκ, στις ανατολικές ακτές της νήσου, όταν εκτροχιάστηκε σε σήραγγα σε μικρή απόσταση βόρεια από την Χουάλιεν.

Εν τέλει δικαστήριο της Ταϊβάν άφησε ελεύθερο με εγγύηση τον διευθυντή του εργοταξίου, όμως οι εισαγγελείς είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, την ώρα που οι συγγενείς θρηνούν τους νεκρούς στον τόπο του δυστυχήματος.

Αναλυτικότερα, οι εισαγγελείς είχαν καταθέσει αίτημα να τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλειας, είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όμως, ένα δικαστήριο στη Χουάλιεν άφησε ελεύθερο τον διευθυντή Λι Γι-χσιάνγκ, με εγγύηση ύψους 500.000 νέων δολαρίων Ταϊβάν (17.525 δολαρίων ΗΠΑ), αν και του απαγόρευσε να ταξιδέψει εκτός της Ταϊβάν για οκτώ μήνες, επιβάλλοντάς του να παραμείνει στη Χουάλιεν.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως ενώ το γεγονός ότι το φορτηγό βρέθηκε στην πορεία του τρένου πιθανόν να οφείλεται σε αμέλεια, δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα για συνωμοσία».

Η επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα της Χουάλιεν Γιου Χσίου-ντουάν δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει υπό κράτηση», είπε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Εργάτες άρχισαν σήμερα να μετακινούν το πίσω μέρος του συρμού, που υπέστη συγκριτικά μικρές ζημιές, σταμάτησε έξω από τη σήραγγα.

Τα βαγόνια του τρένου που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές παραμένουν ακόμα, παραμορφωμένα, μέσα στη σήραγγα.

Η κυβέρνηση της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και έδωσε εντολή οι σημαίες στα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 146 επιβάτες που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα.

Η τραγωδία σημειώθηκε την πρώτη ημέρα εορταστικού τριημέρου. Το τρένο ήταν γεμάτο τουρίστες και πολίτες που πήγαιναν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται ένας υπήκοος Γαλλίας, δύο υπήκοοι Ιαπωνίας, καθώς και ένας κάτοικος του Μακάο, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός 36χρονος Λοχαγός