ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλική κρίση στην Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα δηλώνει ανυπακοή εν μέσω κατηγοριών για συνωμοσία

Βασιλική κρίση στην Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα δηλώνει ανυπακοή εν μέσω κατηγοριών για συνωμοσία
AP

Ο πρίγκιπας Χάμζα, πρώην διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, δήλωσε ότι δεν θα υπακούσει στην εντολή της κυβέρνησης να σταματήσει να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο και να παραμείνει κλεισμένος στο σπίτι του, δίνοντας συνέχεια σε αυτό που εκλαμβάνεται ως μια εν δυνάμει πολιτική κρίση στο βασίλειο.

Ο 41χρονος πρίγκιπας είχε δηλώσει σε βίντεο που έστειλε στο BBC πως είχε τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό το Σάββατο. Κατηγορείται πως συνωμότησε με «ξένες οντότητες» για την αποσταθεροποίηση του βασιλείου.

Ο πρώην διάδοχος του θρόνου αρνείται τα περί συνωμοσίας, μα κατηγορεί με τη σειρά του τους ηγέτες της χώρας για διαφθορά και ανικανότητα.

Την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα ηχητικό όπου ο πρίγκιπας δηλώνει πως δεν θα υπακούσει στις εντολές των αρχών. «Δεν θέλω να κάνω κινήσεις και να κλιμακώσω τώρα» είπε στο ηχητικό, που αναρτήθηκε στο Twitter. «Μα δεν θα υπακούσω όταν λένε ότι δεν μπορώ να βγω έξω, να κάνω tweets, να επικοινωνήσω με ανθρώπους και ότι μπορώ να δω μόνο την οικογένειά μου…νομίζω πως είναι κάπως απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Χάμζα είναι ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, και το χάσμα που έχει ανοίξει δημόσια μεταξύ των δύο τους είναι άνευ προηγουμένου. Ωστόσο εντάσεις στη βασιλική οικογένεια υπήρχαν εδώ και καιρό.

Η Ιορδανία είναι συνταγματική μοναρχία, μα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή και οι βασιλιάς Αμπντάλα έχει πολλές εξουσίες – μεταξύ των οποίων ο διορισμός κυβερνήσεων, η έγκριση νόμων και η διάλυση του κοινοβουλίου. Επίσης, η χώρα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Δύσης και οι αναφορές περί κράτησης του πρίγκιπα Χάμζα προκάλεσαν ανησυχία για αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, δήλωσαν πως στηρίζουν τον βασιλιά Αμπντάλα.

Την Κυριακή ο Αϊμάν Σαφάντι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πρίγκιπας ήταν σε επαφή με ξένες δυνάμεις για την αποσταθεροποίηση της χώρας και ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και καιρό. Παράλληλα τον κατηγόρησε πως επιδιώκει να κινητοποιήσει «αρχηγούς φατριών» ενάντια στην κυβέρνηση- ωστόσο συμπλήρωσε πως η συνωμοσία «καταπνίχθηκε».

Ο Σαφάντι είπε πως αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τον πρίγκιπα αντί να πάρουν νομικά μέτρα σε βάρος του, μα ο ίδιος αντέδρασε αρνητικά.

Μεταξύ άλλων ο Σαφάντι είπε ότι τουλάχιστον 16 άτομα, περιλαμβανομένου ενός πρώην συμβούλου του βασιλιά Αμπντάλα και ενός άλλου μέλους της βασιλικής οικογένειας συνελήφθησαν σχετικά με τη συνωμοσία, που είχε σκοπό την «υπονόμευση της ασφάλειας» στη χώρα. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις στρατιωτικών.

Οι συλλήψεις πολιτικού χαρακτήρα είναι σπάνιες στην Ιορδανία, ωστόσο η ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών της έχει αποκτήσει επιπλέον εξουσίες κατά την πανδημία, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις δικαιωμάτων.

Ο πρίγκιπας δεν θεωρείται ως απευθείας απειλή προς τον βασιλιά, ωστόσο εκτιμάται πως έχει επιδιώξει να ενισχύσει τη θέση και εικόνα του στα μάτια των Ιορδανών πολιτών από τότε που καθαιρέθηκε από διάδοχος του θρόνου.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ομολόγησε η 35χρονη – Τι είπε για την Ιωάννα