ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Εντός Απριλίου της Moderna στη Βρετανία - «Όχι» σε νέους της AstraZeneca

Εμβόλιο κορονοϊού: Εντός Απριλίου της Moderna στη Βρετανία - «Όχι» σε νέους της AstraZeneca

Προβληματισμός για τις παρενέργειες και τις θρομβώσεις.

Περίπου από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται να είναι διαθέσιμο προς χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού, δήλωσε ο αρμόδιος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι.

Η χώρα αναμένεται αρχικά να παραλάβει μισό εκατομμύριο δόσεις του σκευάσματος, με περισσότερες ποσότητες μέσα στο Μάιο.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, πέρα από τις αυξημένες ποσότητες των δύο εμβολίων που ήδη χορηγούνται στη χώρα, της Pfizer και της AstraZeneca.

«Επομένως είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το στόχο μας για προσφορά του εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών έως τα μέσα Απριλίου και έπειτα σε όλους τους ενήλικες έως το τέλος Ιουλίου», είπε ο κ. Ζαχάουι.

Ο υφυπουργός δεν διέψευσε, εξάλλου, ρεπορτάζ του Channel 4 που αποκάλυψε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων, που εγκρίνει τη χρήση εμβολίων, εξετάζει την απαγόρευση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πιο νεαρούς πολίτες, ηλικίας τουλάχιστον έως 30 ετών, λόγω των ανησυχιών για τις περιπτώσεις θρομβώσεων σε μικρότερες ηλικίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά θρόμβωσης σε πάνω από 18 εκατομμύρια εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της AstraZeneca, εκ των οποίων τα επτά ήταν θανατηφόρα.

Ο κ. Ζαχάουι τόνισε, ωστόσο, ότι αμφότερα τα εμβόλια που χορηγούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σώσει ζωές και είναι σημαντικό οι πολίτες που καλούνται να προσέρχονται για τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαιρέτισε τα θετικά αποτελέσματα των αρχικών κλινικών δοκιμών του εμβολίου της γαλλικής Valneva, η οποία προτίθεται να υποβάλει αίτηση έγκρισης στη βρετανική αρχή το φθινόπωρο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πάνω από το 90% των εθελοντών που συμμετείχαν στη δοκιμή ανέπτυξαν σημαντικές ποσότητες αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού. Η δοκιμή αφορούσε 153 ενήλικες με τις δύο δόσεις του εμβολίου να χορηγούνται με διαφορά τριών εβδομάδων.

Η Valneva θα αρχίσει τις κλινικές δομικές του τελικού σταδίου αυτόν το μήνα.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 190 εκ. δόσεων του σκευάσματος έως το 2025, με τον κ. Χάνκοκ να τονίζει ότι οι δόσεις αυτές θα παρασκευαστούν σε εγκαταστάσεις στο Λίβινγκστον της Σκωτίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για 5.000! Σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ – «Πνίγονται» τα νοσοκομεία