ΚΟΣΜΟΣ

Sofagate: Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων σε αντίποινα για τις δηλώσεις Ντράγκι

Sofagate: Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων σε αντίποινα για τις δηλώσεις Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας με αφορμή το «Sofagate» κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι ταπείνωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα. Ο Μάριο Ντράγκι είχε αποκαλέσει τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην 'Άγκυρα.

Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ο Ντράγκι επέκρινε τον Ερντογάν για το περιστατικό κατά το οποίο η φον ντερ Λάιεν έμεινε να στέκεται όρθια και αμήχανη μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Μετά την άβολη σκηνή ακολούθησε ένα "πινγκ πονγκ ευθυνών" σε Ευρώπη και Τουρκία με φόντο το πρωτόκολλο. «Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύω ότι δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά και με στεναχώρησε πάρα πολύ η ταπείνωση που αναγκάστηκε να δεχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν" είχε δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποκαλώντας τον Ερντογάν «δικτάτορα». Είχε υπερασπιστεί ωστόσο παράλληλα τη διατήρηση της διπλωματικής συνεργασίας της ΕΕ με την Άγκυρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτομαγιά 2021: Μεταφέρεται ο εορτασμός της - Δείτε πότε