ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική κρίση στο Ιράν: ΕΕ και Ρωσία τάσσονται κατά της «υπονόμευσης» των συνομιλιών στη Βιέννη

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Φωτογραφία αρχείου
AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν οι συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του και απαιτεί διευκρινίσεις για το συμβάν στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ, δήλωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 

«Κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν οι συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη πρέπει να απορριφθεί», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε πως «οι περιστάσεις του συμβάντος (στη μονάδα της Νατάνζ) πρέπει να αποσαφηνιστούν πολύ γρήγορα».

«Δεν έχει αποδοθεί επίσημα η ευθύνη για το συμβάν. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι περιστάσεις, γιατί υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Μόλις επαληθευθούν τα γεγονότα, η ΕΕ θα αποφασίσει μια επιλογή δράσεων που πρέπει να αναληφθούν», εξήγησε.

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον της μονάδας του και υποσχέθηκε «εκδίκηση» την κατάλληλη στιγμή.

Έπειτα από μια πρώτη συνεδρία συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη, στην Αυστρία, στην προσπάθεια να επανέλθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και να πειστεί παράλληλα η Τεχεράνη να επανέλθει στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε και έχει παραβιάσει.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επέμεινε ο εκπρόσωπος. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η ομάδα του συντονίζουν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015).

«Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και μια διπλωματική λύση πρέπει να εξευρεθεί», επέμεινε ο Πίτερ Στάνο.

Η Ρωσία από πλευράς της δήλωσε ότι ελπίζει το περιστατικό που σημειώθηκε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ, «να μην υπονομεύσει» τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα γίνει ένα 'δώρο' στους διάφορους αντιτιθέμενους στη συμφωνία και δεν θα υπονομεύσει τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Δηλώνοντας την «ανησυχία» της, η Μόσχα εκτίμησε ότι «αν κακόβουλες ενέργειες είναι η αιτία αυτού του περιστατικού, μια τέτοια πρόθεση αξίζει έντονη καταδίκη».

Το υπουργείο δηλώνει «πεπεισμένο» ότι τα αίτια του περιστατικού θα αποτελέσουν αντικείμενο «ενδελεχούς έρευνας από το Ιράν», χαιρετίζοντας την «έγκαιρη» και «επαγγελματική» αντίδραση των Ιρανών ειδικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»